Jansen over aanvoerdersband captain Owen Wijndal: "Hij heeft er volgens mij ook de hele week mee geslapen"

Zaanstad- Met een nagenoeg fitte selectie werkte AZ deze week toe naar het competitietreffen met Sparta Rotterdam. In een digitaal persmoment vertelt Pascal Jansen onder meer over de terugkeer van een van zijn blikvangers en wie zaterdag de aanvoerdersband draagt.

De lente is op papier al even begonnen, maar de AZ-selectie trainde begin deze week wegens winters weer binnen. “April doet wat ‘ie wil, dat was deze week wel duidelijk”, glimlacht Jansen. “Maandag en dinsdag hebben we daarom in onze indoorhal getraind. Die luxe hebben we hier, maar gelukkig is het inmiddels weer klaar met sneeuwen en hagelen.”

Stengs
Eind van de week werd dus weer buiten op natuurgras getraind, en dat gebeurde met een nagenoeg complete selectie. “Op Pantelis Hatzidiakos na traint iedereen weer volop mee. Ook Calvin Stengs, die tegen Gibraltar een lichte blessure opliep, is er gelukkig weer bij. Ik verwacht dat hij tegen Sparta weer beschikbaar is.”
Geschorst
Wel ontbreekt Teun Koopmeiners in het duel met de Kasteelheren. Hij kreeg rood tegen Willem II en is één wedstrijd geschorst. “We hebben meerdere goede vervangers achter de hand. De beslissing daarover neem ik altijd op basis van hoe mensen samen functioneren. Zo moeten onze middenvelders – net als bijvoorbeeld het centrale duo achterin – complementair zijn aan elkaar.”
Captain Owen
Owen Wijndal nam in Tilburg de aanvoerdersband over van Koopmeiners. “En hij zal de band morgen ook weer dragen. Hij heeft er volgens mij ook de hele week mee geslapen, haha. Maar zonder gekkigheid: dit doet hem wel wat. Hij is een AZ-jongen in hart en nieren en dit maakt hem heel erg trots.”
Leiderschap
Volgens Jansen heeft AZ aan natuurlijke leiders sowieso geen gebrek. “Teun is zelf een leider en daar in de afgelopen jaren enorm in gegroeid. Maar ook zonder hem hebben wij zeker geen tekort aan spelers met leiderschapskwaliteiten. Denk aan Marco Bizot, Bruno Martins Indi en Timo Letschert, allen jongens in de as die al veel hebben meegemaakt en weten wat er gevraagd wordt.”
Bizar
Met Sparta als aanstaande tegenstander gaan de gedachten automatisch terug naar begin dit seizoen, toen AZ in Rotterdam een riante voorsprong weggaf. “Het is te bizar voor woorden hoe we daar de wedstrijd domineerden en op 0-4 kwamen, maar de winst toch uit handen gaven. We hadden van zijn levensdagen niet gelijk mogen spelen, maar de realiteit is dat dat wel gebeurde.”
Over-mijn-lijk
Van onderschatting kan zaterdag dus geen sprake zijn, al is dat volgens Jansen vooral omdat Sparta een prima tegenstander is. “Uitermate knap dat zij inmiddels 34 punten hebben na een moeizame seizoenstart. De teams van Henk Fräser zijn altijd heel goed georganiseerd en hebben een zekere over-mijn-lijk-mentaliteit. Ik heb er respect voor hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen.”
Stijgende lijn
Toch is Sparta niet de enige ploeg die in goeden doen is, beseft Jansen. Ook zijn eigen elftal zit er lekker in en strijdt nog volop om plek twee in de Eredivisie. “Aan ons de taak om de stijgende lijn van de afgelopen tijd door te zetten. En ons vooral elke wedstrijd blijven realiseren hoe hard we moeten werken voor goede resultaten. Ook morgen weer. Dat is waar ik altijd op hamer bij de groep.”