Jong AZ wint uitduel bij vv Katwijk

Katwijk aan Zee- Jong AZ heeft zaterdag een oefenzege op VV Katwijk geboekt. Op sportcomplex De Krom kwam de tweede divisionist vlak voor rust op voorsprong. Bram Franken zorgde halverwege de tweede helft voor de gelijkmaker, waarna Iman Griffith in de slotminuut voor een Alkmaarse zege zorgde: 1-2. Bij de Katwijkers speelde Zaankanter Tim Freriks mee. Twee jaar geleden stapte hij over van OFC naar vv Katwijk.
De beste kansen waren in het eerste bedrijf voor de thuisploeg. Na balverlies van Jong AZ schoot Ahmed El Azzouti in de negende minuut net over de kruising. De Katwijk-middenvelder was ook daarna meermaals gevaarlijk. Zo kon hij nog twee keer op doel koppen en ging een halve volley ruim over.
Snel genomen vrije trap
De Alkmaarders zetten daar mogelijkheden voor Quinten Dekkers en Richonell Margaret tegenover. Laatstgenoemde was het dichtst bij een doelpunt. De aanvaller kwam na een snel genomen vrije trap vrij voor doel, maar schoot op de voet van oud-AZ’er André Krul.
Openingstreffer
Op slag van rust maakte de thuisploeg de openingstreffer. Katwijk-aanvoerder Robbert Susan kopte een hoekschop langs Sem Westerveld.
Gekraakt
Met tien invallers ging Jong AZ na de pauze op zoek naar de gelijkmaker. Myron van Brederode was in de 56e minuut al dichtbij, maar zijn schot werd gekraakt.
Uit de hoek
Ook Katwijk was in de 70e minuut andermaal dreigend. Mulchtar Suleimanm probeerde het van randje zestien met een volley, maar de ingebrachte Daniël Deen plukte de bal uit de hoek.
Strafschop
In de 73e minuut kreeg Jong AZ een strafschop, nadat de doorgebroken Robin Lathouwers werd gevloerd. Franken trok de stand daarna gelijk: 1-1.
Uitbraak
In het laatste kwartier had Jong AZ de overhand. Een uitbraak van Iman Griffith werd niet goed uitgespeeld, waarna een poging van Franken ruim over ging. Ook Van Brederode was opnieuw gevaarlijk. Na een dribbel kwam hij tot een schot, maar mikte in de handen van de doelman.
Langste eind
In de slotminuut was het toch Jong AZ dat aan het langste eind trok. Griffith slalomde door de Katwijk-defensie, omspeelde de keeper en schoot raak. De treffer bezorgde AZ een zege in wat voor de ploeg van Maarten Martens het tweede oefenduel van de voorbereiding was.
Martens: ‘Conditioneel beter’
“Ondanks dat het een oefenwedstrijd is ben ik heel blij dat we hier winnen”, vertelt Martens. “De inspanning en intensiteit van onze jongens wordt daarmee beloond. De spelers van Katwijk hadden misschien wat meer power, maar wij waren conditioneel beter. De laatste twintig minuten hebben we echt naar goals gezocht. Dan is het mooi dat we het op het einde toch nog winnen.”
WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
VV Katwijk – Jong AZ 1-2 (1-0)

Oefenduel
Basisopstelling VV Katwijk: André Krul; Oege Sietse van Lingen, Kay Blokland, Paul Kok, Joey Ravensbergen; Robbert Susan, Zion Valies, Ahmed El Azzouti; Mulchtar Suleiman, Tim Freriks, Loyd van der Wilden.
Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld (46. Daniël Deen); Quinten Dekkers (46. Jurre van Aken), Finn Stam (Joey Jacobs), Tijs Velthuis (46. Maxim Dekker), Sem Dirks (46. Misha Engel); Nick Twisk (46. Bram Franken), Fons Gemmel (46. Myron van Brederode), Richard Sedláček (46. Damienus Reverson); Ricuenio Kewal (46. Robin Lathouwers), Richonell Margaret (60. Gemmel / 76. Twisk), Ro-Zangelo Daal (46. Iman Griffith).
Scoreverloop: 43. Susan 1-0, 73. Franken 1-1 (pen.), 90+1. Griffith 1-2.
Gele kaarten: 
Rode kaarten: 
Foto’s: Herbert Dekkers