Pascal Jansen: "vanaf mijn 9e dat ik in Zaandam-Zuid ben komen wonen"

Zaandam- Ruim drie maanden is Pascal Jansen nu hoofdtrainer van AZ. Hij volgde begin december de plotseling ontslagen Arne Slot op. Tot nu toe zagen we Jansen vooral op het veld en weten we verder nog niet heel veel van hem, daarom gaan we terug naar de plek waar hij opgroeide. “Vanwege de scheiding van mijn ouders ben ik hier komen wonen”, vertelt hij tegen NH Nieuws. 

“Hier speelden we in de zomer vaak partijen tussen de verschillende flats”, aldus Jansen, midden in de Zaanse wijk Poelenburg. “Er voetbalden dan allemaal jongens met verschillende cultuurachtergronden en dat waren soms wedstrijden op leven en dood.”
Blessure
Als kleine jongen kon Jansen vrij aardig voetballen. Hij kwam in de opleiding van Ajax terecht en later in die van AZ. Hij droomde in die tijd van een bestaan als profvoetballer, maar helaas gooide een zware blessure roet in het eten. Dat was een flinke tik, maar heel lang treurde hij niet.
“Ik zat toen al op het CIOS en was bezig met wat ik zou gaan doen als ik het niet redde als voetballer. Daardoor kon ik er makkelijker mee omgaan. “Jansen koos op jonge leeftijd al voor het trainersvak. Hij begon als jeugdtrainer bij Haarlem en nu vele jaren later is hij dus hoofdtrainer van AZ. “Mijn route is gewoon anders gelopen, ben nu 28 jaar werkzaam in het betaalde voetbal. Dat heeft mij ontzettend veel gebracht.”
“Ik heb het reuze naar mijn zin bij AZ en wil graag doorgaan”, vertelt de 48-jarige coach over zijn toekomst. Het contract van Jansen loopt namelijk deze zomer af. “Ik ga ervan uit dat er binnenkort gesprekken plaatsvinden. En als het aan mij ligt, dan zijn die gesprekken met mij.”
Bekijk de video voor het portret van Pascal Jansen in Zaandam hieronder.