Jong AZ in actie op experimenteel toernooi: Future of Football Cup

Zaanstad- Jong AZ kwam deze week in actie op de Future of Football Cup. Tijdens het toernooi op de KNVB Campus in Zeist wordt met vijf experimentele spelregels gespeeld. De ploeg van trainer Maarten Martens troffen hier de beloften van RB Leipzig en Club Brugge. Met aangepaste regels werd het effect gemeten op de aantrekkelijkheid van de wedstrijd en wat het qua intensiteit doet met de spelers. Op vrijdag 9 augustus start voor Jong AZ de Keukenkampioendivisie. Dan komt FC Almere City op bezoek in Zaanstad.

Jong AZ heeft donderdag zijn eerste wedstrijd van de Future of Football Cup gewonnen. Op de KNVB Campus in Zeist werden de beloften van RB Leipzig met 6-0 verslagen. Tijdens de Future of Football Cup werd gespeeld met experimentele spelregels. Zo mocht er direct gedribbeld worden bij een ingooi, vrije trap of hoekschop en was er 2 x 30 minuten zuivere speeltijd. Ook leverde een gele kaart een tijdstraf van vijf minuten op en mocht er onbeperkt worden gewisseld.

Dominant
In de openingsfase was Jong AZ de dominante partij. Onder meer Myron van Brederode en Richonell Margaret zorgde voor veel gevaar van Alkmaarse zijde. De Duitse opponent kreeg een goede kans via Sanoussy Ba, maar doelman Sem Westerveld bracht redding.
Onberispelijk
Acht minuten in de tweede helft kwam Jong AZ op voorsprong. Van Brederode werd gevloerd in het strafschopgebied, waardoor de bal op de stip ging. Yusuf Barasi schoot de penalty onberispelijk binnen: 1-0.
Tijdstraf
Kort daarna kwam Leipzig vijf minuten met tien man te staan. Valentin Siepler kreeg een gele kaart en daarmee ook een tijdstraf. Jong AZ profiteerde optimaal door twee keer in korte tijd te scoren. Margaret brak door op rechts en scoorde in de korte hoek, waarna Richard Sedlacek voor de 3-0 zorgde.
Kantelpunt
Het bleek een kantelpunt in de wedstrijd, want Jong AZ zou daarna nog drie keer scoren. Maxim Dekker kopte de vierde tegen de touwen, waarna Iman Griffith en Barasi kort daarna de 5-0 en 6-0 produceerden.
Strafschoppenserie
Om voor een beslissing te zorgen bij een gelijke poulestand werden na afloop nog strafschoppen genomen. Ook deze serie schreef Jong AZ op zijn naam. Barasi, Finn Stam, Ricuenio Kewal, Ro-Zangelo Daal en Griffith schoten raak: 2-5.
Margaret: ‘Een stuk zwaarder’
“De nieuwe regels waren in het begin even wennen”, vertelde Margaret. “Wel vind ik het dribbelen bij een uitgooi lekker. Je kunt namelijk direct door. Wel zorgde dat ervoor dat de wedstrijd fysiek een stuk zwaarder was.”
Martens: ‘Compliment’
“Je ziet gelijk wie pro-actief is en wie niet”, vulde Martens aan. “We hebben er kort op getraind en ik moet de jongens een compliment geven voor hoe zij ermee zijn omgegaan. Ook ben ik tevreden over hoe we gespeeld hebben. Leipzig was in de omschakeling gevaarlijk, maar vond wel dat we de dominante ploeg waren. Dat bleek vooral in de tweede helft.”
Club Brugge
Komende zondag komt Jong AZ weer in actie op de Future of Football Cup. Dan speelt de ploeg van Maarten Martens om 11:00 uur tegen Club Brugge. Ook deze wedstrijd is live te zien op ESPN.
WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ – RB Leipzig 6-0 (0-0)

Future of Football Cup
Opstelling Jong AZ: Sem Westerveld; Fons Gemmel (49. Jurre van Aken), Joey Jacobs (41. Finn Stam), Tijs Velthuis (49. Chase Anrie), Misha Engel (31. Maxim Dekker); Bram Franken (49. Twisk), Richard Sedláček (49. Griffith), Nick Twisk (31. Viktor Christiansson); Richonell Margaret (49. Ro-Zangelo Daal), Iman Griffith (31. Yusuf Barasi), Myron van Brederode (41. Ricuenio Kewal).
Basisopstelling RB Leipzig: Jonas Nickisch; Eric Uhlmann, Daniel Ihendu, Sanoussy Ba, Max Voigt; Gustav Madsen, Kacper Smorgol, Pierre Weber, Jorden Winter; Robin Friedrich, Ohene Köhl.
Scoreverloop: 38. Barasi 1-0 (pen.), 43. Margaret 2-0, 46. Sedláček 3-0, 54. Dekker 4-0, 55. Griffith 5-0, 55. Barasi 6-0.
Gele kaarten: Siepler (RB Leipzig).
Rode kaarten: –
Deze spelregels waren als volgt:

  • Ingooien wordt intrap of indribbel.
  • Bij een vrije trap of hoekschop mag direct gedribbeld worden.
  • Vliegende en onbeperkte wissels.
  • Een gele kaart is vijf minuten tijdstraf.
  • Zuivere speeltijd van 2 x 30 minuten

Tegenstander Club Brugge
De Alkmaarders nemen het zondag om 11:00 uur op tegen Club Brugge. Ook Jong PSV is deelnemer, maar speelt niet tegen AZ.
Oefencampagne
Voor Jong AZ zijn de ontmoetingen met RB Leipzig en Club Brugge het vijfde en zesde oefenduel van de voorbereiding. Eerder nam de ploeg het op tegen VV Katwijk( 1-2 wnst) en de beloften van FC Utrecht (1-1) , sc Heerenveen (2-1 wnst) en Sparta Rotterdam (2-0 wnst).

Jong AZ heeft vorige week zaterdag het oefenduel met Jong Sparta Rotterdam gewonnen. Op het AFAS Trainingscomplex verzorgden Bram Franken en Ro-Zangelo Daal de doelpunten: 2-0. Viktor Christiansson maakte na lang blessureleed weer zijn eerste minuten.

De Alkmaarders openden al vroeg de score. Na goed voorbereidend werk van Richonell Margaret en Sem Dirks kwam de bal voor Bram Franken. De middenvelder schoot hard raak in de linkerhoek.
Voor de voeten
Ro-Zangelo Daal had enkele minuten later al de tweede treffer op zijn schoen, maar mikte oog-in-oog met Rijk Janse naast. Ruim twintig minuten later was het wel raak. De Kasteelheren kregen de bal niet weg, waarna Iman Griffith tot een schot kwam. Janse keerde zijn inzet, maar bokste de bal voor de voeten van Daal: 2-0.
Knappe redding
Na de pauze waren Fons Gemmel, Myron van Brederode en Finn Stam dicht bij een derde goal. Aan de overzijde moest ook Jong AZ-doelman Beau Reus in actie komen. De sluitpost redde knap op een inzet van Mo El Kharbachi.
Rentree Christiansson
Ook maakte Christiansson zijn rentree op het veld. De middenvelder kampte ruim tien maanden met blessureleed, maar draait weer volop mee in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.
Margaret en Bashir
In de slotfase waren beide teams nog gevaarlijk. Margaret schoot van dichtbij op de Sparta-keeper en aan de overzijde kreeg Aaron Bashir ook een goede kans. Er werd echter niet meer gescoord, waardoor het oefenduel eindigde in 2-0.
Martens: ‘Juiste intensiteit’
“We hebben een uur lang gespeeld als het team dat we willen zijn”, vertelt trainer Maarten Martens. “We brachten de juiste intensiteit en daarmee vergroot je de kans op een goed resultaat. Het laatste half uur werd het wat minder, daar ben ik dan ook niet zo tevreden over. Ook is het duidelijk dat we nog moeten werken aan het afmaken van kansen.”
WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Jong AZ – Jong Sparta Rotterdam 2-0 (2-0)

Oefenwedstrijd
Opstelling Jong AZ: Beau Reus; Fons Gemmel (68. Twisk / 81. Franken), Joey Jacobs (58. Maxim Dekker), Tijs Velthuis (58. Viktor Christiansson), Sem Dirks (46. Misha Engel); Nick Twisk (46. Finn Stam), Richard Sedláček (46. Mees Kaandorp), Bram Franken (58. Jurre van Aken); Ro-Zangelo Daal (46. Ricuenio Kewal), Iman Griffith (68. Margaret), Richonell Margaret (46. Myron van Brederode).
Basisopstelling Jong Sparta Rotterdam: Rijk Janse; Joshua Adney, Dylan van Wageningen, Jair Haakmat, Jay den Haan; Constantijn Schop, Achraf Madi, Marcus Scholten; Mo El Kharbachi, Pepijn Doesburg, Marouane Afakar.
Scoreverloop: 8. Franken 1-0, 33. Daal 2-0.
Gele kaarten: –
Rode kaarten: –

Verdere programma Jong AZ
Naar de aanloop van de competitie speelt Jong AZ nog een flink aantal wedstrijden. De ploeg van Maarten Martens treft in Zaanstad ook nog Jong Ajax en gaat op bezoek bij buurman Jong FC Volendam. Vervolgens komen er twee belgische beloften ploegen naar het AFAS Trainingscomplex; dat zijn Standard Luik en Royale Union Saint-Gilloise.
Zondag 18 juli
Jong AZ – Club Brugge*
Locatie: KNVB Campus
Future of Football Tournament
Woensdag 21 juli
Jong AZ – Jong Ajax
Locatie: AFAS Trainingscomplex
Zaterdag 24 juli
Jong FC Volendam – Jong AZ
Locatie: Kras Stadion
Vrijdag 30 juli
Jong AZ – Standard Luik*
Locatie: AFAS Trainingscomplex
Zaterdag 31 juli
Jong AZ – Royale Union Saint-Gilloise*
Locatie: AFAS Trainingscomplex
*Beloftenploeg