Nog lange weg te gaan op en rond sportpark Hoornseveld

Zaandam – Samen met de sportverenigingen ZKV en TopZ werkt de gemeente Zaanstad hard aan de optimalisatie van Sportpark Hoornseveld. Woensdag zijn de heiwerkzaamheden gestart voor de nieuwe paviljoens/accommodaties voor korfbalvereniging ZKV en tennisvereniging TopZ. Wederom een stap richting de toekomst. Nog niet alle beoogde stappen staan bij iedereen helder op het netvlies.

Het was wethouder Gerard Slegers die de officiële eerste paal sloeg. Dat deed hij op een winderig en nog kaal complex in aanwezigheid van vertegenwoordigers van beide sportverenigingen, medewerkers van de gemeente, aannemersbedrijf Jan Vet uit Wormerveer en architectenbureau Nunc uit Zaandam.

Achtergrond
Sportpark Hoornseveld verandert in een nieuw, uitnodigend en multifunctioneel sportpark met verschillende verenigingen. Omdat het nabijgelegen sportpark Oostzijderveld plaats gaat bieden aan een nieuwe woonwijk, zijn de daar acterende voetbalvereniging zvv Zaanlandia en tennisvereniging De Gouw een samenwerking gestart met respectievelijk FC Zaandam en LTVZ. Deze verenigingen gaan verder als ZVC’22 en TopZ en nemen daar binnenkort een prachtig nieuwe accommodatie in gebruik.

Korfbalvereniging ZKV schuift daarom een stukje op, met nieuwe kunstgrasvelden en paviljoen. Daarnaast komen op het sportpark zes nieuwe voetbalvelden (twee kunstgrasvelden, twee minivelden en twee grote natuurgrasvelden), twaalf nieuwe tennisbanen en vier padelbanen. Het nieuwe zwembad De Slag krijgt een plek midden op het sportpark. Verkeers- en parkeervoorzieningen zijn ook onderdeel van de inrichting.

Wethouder Slegers sprak van een historisch moment; na jaren voorbereiding gaat de herinrichting van sportpark Hoornseveld van start. Voor de van origine Brabander, maar tegenwoordig in Westzaan woonachtige ambtenaar is het slaan van palen nog altijd een bijzonderheid.

Hij ziet uit naar het moment dat de sportverenigingen en buurtbewoners met veel plezier kunnen sporten en recreëren op het nieuwe sportpark. Jan van Niekerk van TopZ en Lex Kaper van ZKV proostten met de wethouder op deze belangrijke stap in de ontwikkeling van sportpark Hoornseveld. De nieuwe accommodaties worden later dit jaar in gebruik genomen.

Van het gas af
De weg naar dat nieuwe complex is er ook een met de nodige hobbels. Zo zag Jan van Niekerk (TopZ) dat er op de tekeningen heel weinig ruimte was voor de tennisbanen. ‘Ik heb de architect gevraagd of hij ooit wel eens op een tennisbaan was geweest. Gelukkig kon dat nog worden bijgesteld.’

Een ander – wellicht aanzienlijk groter – probleem zal straks de energieleverantie zijn. Het complete sportpark zal gaslood gaan worden. Dat vraagt een grote aanpassing van leverancier Liander. Deze heeft al aangegeven pas in 2024 te kunnen leveren. Voor de korfballers begint straks weer de buitencompetitie. De situatie nu op het complex is zo dat er beslist niet gespeeld zal kunnen worden. ‘Ons is toegezegd dat het veld er bij de start ligt’ aldus Kaper. bron: rtvZaanstreek