MVV-verdediger Salasiwa: “Van nature geven we honderd procent op het veld”

Gaston Salasiwa is dit seizoen weer terug in Nederland. De voormalig speler van Telstar en Almere City speelde sinds de zomer van 2018 voor het Noorse Notodden FK, waarvan hij door de coronacrisis afscheid moest nemen. Bij MVV heeft hij het weer uitstekend naar zijn zin.
Salasiwa is net terug van een uitlooptraining als we hem spreken. Zijn MVV boekte vrijdagavond een knappe overwinning door met 2-0 van Telstar te winnen. “We hebben goede zaken gedaan, want Telstar is doorgaans een goed voetballende ploeg”, oordeelt Salasiwa, die de gehele wedstrijd als linksback opereerde. “Hoewel we een mindere start hadden, zijn we de laatste weken stabieler geworden. We boekten drie thuisoverwinningen op een rij, dus dat gaat prima.” Ook over zijn huidige werkgever is hij positief gestemd. “Het is een leuke club met een grote aanhang. Hier is het toch gemoedelijker dan bij Almere City of Telstar. De stad is simpelweg meer betrokken bij de club.”
De geboren Zaandammer doorliep de jeugdopleidingen van Ajax en AZ, waarvan hij nog altijd voordeel heeft. “In alle aspecten merk ik dat ik die ervaring heb opgedaan. Vroeger was ik een kleine jongen, waardoor ik het in de jeugdafdeling vooral van mijn techniek en het snelle denken moest hebben. Dat komt nog altijd van pas.” Zijn beste periode had Salasiwa bij Almere City, onder leiding van trainer Jack de Gier. “Toen kwamen mijn kwaliteiten écht naar boven. Het lukte me om mijn stempel op het spel te drukken en doelpunten te maken. In die periode heb ik met Almere City elk jaar play-offs behaald. Die vorm probeerde ik vervolgens mee te nemen naar mijn nieuwe clubs.”
Hoewel Salasiwa naar zijn mening het beste tot zijn recht komt op het middenveld, speelt hij dit seizoen doorgaans als linksback. “Het belangrijkste vind ik natuurlijk dat ik speel. Ik moet proberen om mijn rol bij MVV zo goed mogelijk in te vullen, ook als linksback.” De 32-jarige Salasiwa is van Molukse afkomst, wat hij op een aantal vlakken merkt. “Van nature geven we altijd honderd procent op het veld en zijn we technisch begaafd. Ook gaan we vaak langer mee in onze carrière. Mijn neef Danny Landzaat speelde bijvoorbeeld nog op 37-jarige leeftijd profvoetbal.” Hij vindt het daarom lastig te zeggen wat de toekomst gaat brengen. “Het hangt af van het aantal aanbiedingen dat ik de komende jaren krijg. Momenteel heb ik bij MVV een optie voor nog een jaar. Anders zou een buitenlands avontuur ook wel weer mooi zijn. Het kan nog alle kanten opgaan.”
Tekst: Jordi Smit