Van Netten vertrekt naar IJsland: “De club heeft een fantastische uitstraling”

Zaanstad- Rachel van Netten maakt de overstap naar UMF Afturelding. De voormalig speelster van VV Alkmaar en Telstar tekent in IJsland een contract voor zes maanden, met een optie om nog een seizoen met elkaar door te gaan. Van Netten vloog deze week naar Scandinavië om na het weekend bij de groep aan te sluiten.
De 20-jarige middenvelder annex aanvaller was te oud om voor Jong Telstar uit te komen, waarna ze op zoek moest naar een nieuwe club. Een stap in Nederland bleek niet voor haar weggelegd. Daarom besloot ze om met een vriendin mee te trainen in Amsterdam. Daar kwam ze in contact met Shelton Spier, een zaakwaarnemer van JIA Sports Agency. “Hij wilde graag een club voor me zoeken, waardoor ik besloot om hem zijn gang te laten gaan”, vertelt Van Netten. “Het leek eerst erop dat ik naar Oostenrijk zou vertrekken, maar uiteindelijk werd het toch IJsland. Persoonlijk ben ik enorm blij met deze transfer.”
Van Netten staat te trappelen om bij Afturelding van waarden te zijn, maar daarvoor moet ze de komende dagen nog geduld hebben. Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus moet ze in IJsland vijf dagen in quarantaine. Vrijdag mag ze voor het eerst naar buiten om kennis te maken met de club, waarna ze maandag aansluit bij haar nieuwe teamgenoten. “Vooralsnog ben ik alleen langs de vereniging gereden, omdat ik direct in quarantaine moest. Het had echter nu al een fantastische uitstraling.” Van Netten sprak eerder al via een videocall met de trainer. “De club ontving mijn CV en wat wedstrijdbeelden en was enthousiast over me. We hebben nog elf wedstrijden te gaan in de huidige competitie, waarin ik belangrijk hoop te zijn.”
Afturelding staat na zeven wedstrijden spelen op de tweede plaats in de competitie met een punt achterstand op koploper KR Reykjavík. Daarom is de komende maanden nog alles mogelijk voor de IJslanders. “Ik zal het komende duel niet direct in het basisteam staan, omdat ik pas later aansluit bij de selectie. De trainer gaf echter aan dat ik als invaller zeker mijn steentje kan bijdragen. Hij ziet me als aanvallende middenvelder of spits. Wie mijn concurrenten zijn, moet ik echter nog afwachten. Het is namelijk moeilijk Googelen met al die IJslandse namen”, lacht Van Netten, die een optie voor nog ene jaar heeft. “We gaan zien of het van beide kanten bevalt. Engeland lijkt me nog altijd een mooi land om in te spelen, maar dat zien we dan wel weer. Ik moet het eerst in IJsland laten zien.”
Tekst: Jordi Smit