VVV Westzaan-voorzitter Stefan Gorthuis zwaait af: “Tijd voor frisse energie”

VVV Westzaan maakt zich op voor een bestuurswissel. Stefan Gorthuis (voorzitter), Joery Hauzendorfer (voorzitter voetbaltechnische zaken), Dennis Nuij (penningmeester), Ruud van Vuure (voorzitter vrijwilligers) en Arno van den Broek (voorzitter public relations) geven het stokje over aan een nieuw bestuur. “Het is tijd voor frisse energie in de vereniging”, stelt Gorthuis.
De afzwaaiende voorzitter zet zich al decennia met hart en ziel in voor de vereniging. De laatste jaren deed hij dat als voorzitter van de club. “Ik heb het werk altijd ontzettend leuk gevonden, maar nu is het tijd voor iets nieuws. Waar ik jaren geleden met frisse ideeën binnenkwam, zijn veel dingen verwezenlijkt en automatismen geworden. Dat is aan de ene kant niet erg, want veel zaken lopen simpelweg goed. Anderzijds is het nooit verkeerd als iemand met nieuwe energie aan het werk gaat. Het komt de komende jaren bovendien goed uit met mijn werk, dus het is goed zo.”
Gorthuis is trots op wat hij de afgelopen jaren met de medebestuursleden en andere vrijwilligers binnen de club heeft bereikt. “Op het complex hebben we gezorgd voor veel vernieuwingen, zoals in de kantine. Dat zijn zaken waaraan VVV Westzaan de komende twintig jaar nog wat heeft. Daarnaast zijn we met elkaar op organisatorisch vlak hard bezig geweest.” Tijdens zijn laatste voorzittersjaar kreeg hij te maken met de coronacrisis. VVV Westzaan hoefde zich op financieel vlak echter weinig zorgen te maken. “Wij hebben altijd ervoor gezorgd dat onze vaste lasten zo laag mogelijk bleven. Zo legden we ons kunstgrasveld met ons eigen geld aan en betaalden we onze spelers in de A-selectie niet, waardoor we het als club nog wel even kunnen uitzingen.”
Ondanks het harde werken van de afgelopen jaren, heeft het nieuwe bestuur het komende termijn voldoende werk aan de winkel. Dat ziet ook Gorthuis. “Wanneer we naar het eerste team kijken, dan moeten zij in de toekomst op een hoger niveau spelen dan de huidige vierde klasse waarin zowel de Zaterdag 1 als Zondag 1 uitkomt.” VVV Westzaan liet de laatste jaren verschillende jeugdspelers doorstromen naar het eerste team. “Dat is zeer positief, maar we moeten langzaamaan het niveau verder opschroeven. Ook binnen de jeugdafdeling, zonder dat het ten koste gaat van gezelligheid, geborgenheid en voetbalvreugde. We blijven een dorpsclub, maar wel met ambitie om te verbeteren. Wanneer we met het eerste team eenmaal in de derde klasse actief zijn, geeft dat vanzelf een boost in de hele vereniging: vergelijkbaar met een paar jaar terug.”
Binnenkort neemt Gorthuis afscheid van zijn voorzitterschap, maar dat doet hij nog lang niet van VVV Westzaan. “Ik heb veel vertrouwen in het nieuwe bestuur, maar het blijft lastig om het uit handen te geven. Daarnaast hebben we helaas geen fysiek afscheid, maar doen we dat via Zoom. Dat maakt het een beetje kaal. De komende jaren blijf ik bij de club komen en ga ik ongetwijfeld nog veel voor de vereniging doen. Al zal ik het beleid dan meer van een afstand bekijken.”
Tekst: Jordi Smit