Blessure Wormerse Lize Kop zet streep door trainingskamp in Spanje

Wormer- De oud voetbalster van Fortuna Wormerveer Lize Kop uit Wormer reisde niet met Oranje af naar Spanje voor een trainingskamp. De 23 jarige keepster van Ajax was geselecteerd door bondscoach Sarina Wiegman maar liep zondag een blessure op in de finale om de eredivisiecup, die de Amsterdamsen veroverden ten koste van FC Twente. Het duel eindigde in 3-2. De OranjeLeeuwinnen treffen in de voorbereiding op weg naar Tokio een aantal zeer sterke tegenstaders.

Bondscoach Sarina Wiegman heeft Daphne van Domselaar (FC Twente) opgeroepen als vervanger voor Kop. De spelersgroep bestaat nu uit 23 speelsters. Afhankelijk van het verloop van haar herstel, voegt Kop zich mogelijk later alsnog bij de selectie.
De 23-koppige selectie van Sarina Wiegman oefent komende vrijdag (9 april) eerst in en tegen Spanje. De aftrap in Estadio Municipal Antonio Lorenzo Cuevas in Marbella is om 19.00 uur. Vier dagen later – dinsdag 13 april om 18.30 uur – is de nationale ploeg van Australië in Nijmegen de tegenstander.
Spanje, momenteel twaalfde op de FIFA-ranking, is historisch gezien een lastig te bespelen tegenstander voor de OranjeLeeuwinnen. Van de negen duels wisten de Oranjevrouwen er slechts twee te winnen; dat lukte beide keren in 2008. In de ontmoeting, tijdens de Algarve Cup van 2019, ging Nederland met 2-0 onderuit. De aftrap in Estadio Municipal Antonio Lorenzo Cuevas in Marbella is om 19.00 uur.
Ook Australië maakt het Oranje traditioneel lastig: in zeven wedstrijden was er twee keer winst, werd er drie keer verloren en tweemaal eindigde het treffen onbeslist. In de laatste ontmoeting – op 1 juni 2019 – werd het in Eindhoven 3-0 voor Nederland. De goals kwamen van Shanice van de Sanden (2x) en Vivianne Miedema.
Het is de derde keer dat de Oranjevrouwen Nijmegen aandoen. De OranjeLeeuwinnen, die momenteel vierde staan op de wereldranglijst, speelden in 2014 tegen Brazilië en in 2017 tegen Ierland. Beide duels eindigden doelpuntloos. Tijdens de eerste interlandperiode van dit jaar speelde de ploeg van Wiegman respectievelijk tegen België (1-6 winst) en Duitsland (2-1 winst).