Zaanse Frank Tijdeman gepolst voor opzetten schaakproject in Caraïben

Zaanstad – De Zaanse schaaktrainer Frank Tijdeman is onlangs gepolst voor een mogelijke rol in de organisatie van een schaakproject voor het Caraïbische Trinidad of Tobago. Dit gaat hij dan samen met de schaakbond doen. Het verzoek vloeide voort uit het bezoek van Sonja Johnson, voorzitter van de schaakbond Trinidad of Tobago en voorzitter FIDE commissie PDC en Jeroen van den Berg, toernooidirecteur Tata Steel Chess Wijk aan Zee aan de Zaanse schaakfan.

“Het is natuurlijk afwachten, maar we hadden een goed contact. Ik ben reuze benieuwd of er een vervolg komt”, licht Frank toe. “De voorzitter wilde graag praten met een trainer die schaaklessen geeft op basisscholen en veel ervaring daarin heeft. Zij kreeg mijn naam door van de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Schaak Bond en een andere schaaktrainer.”

Wie de immer energieke Frank Tijdeman ooit aan het werk heeft gezien om de jeugd enthousiast te krijgen voor het edele denksportspel, kan alleen maar concluderen dat hij de juiste man is voor ‘the job’. Hij laat je niet kennismaken met schaken, hij sleurt je vol overgave de wereld van de The Queen’s Gambit in alsof je binnenkort zelf schaakwonder Beth Harmon kunt ontmoeten.

Onder de indruk

“Ik heb het gezelschap uitgenodigd om het Boko Biljart- en Denksport in Zaandam te ervaren. Daar heeft Zsc Saende haar domicilie. Ze waren beiden zeer onder de indruk van de entourage in het biljart- en denksportcentrum. Ik moest allerlei vragen beantwoorden hoe ik in de afgelopen tien jaar als zelfstandig schaaktrainer voor scholen heb gewerkt. En hoe ik met mijn manier van werken als zelfstandig schaaktrainer mijn agenda vulde van één uur per week lesgeven tot ongeveer twintig uur per week. Ze vonden het een inspirerend verhaal waarbij Sonja Johnson graag contact wil houden voor mogelijke samenwerking. Dus wie weet reis ik af naar de republiek voor de kust van Venezuela”, hoopt Frank die in ieder geval present is bij het Tata Steel Chess schaaktoernooi in januari 2022.

Foto: (aangeleverd), onderschrift: Sonja Johnson, Frank Tijdeman en  Jeroen van den Berg (v.l.n.r.)