William: “Het aanbieden van sport en spelactiviteiten voor jongeren is mij op het lijf geschreven”

Krommenie- Vorige week zaterdag konden jongeren in de leeftijdsgroep van 12 tot 17 jaar zich opgeven voor de Wintergames. De wintergames is een concept van de Krajicek en cruyff foundation. Ondernemer William Garcia Schmidt heeft zelf invulling aan de activiteiten gegeven en heeft er een voetbalcompetitie bij bedacht en opgezet. Dit alles speelde zich af op het Krajicek court, gelegen aan het Rosariumpark in Krommenie. Het project is een initiatief van de Richard Krajicek en Johan Cruyff foundation.
Hier konden organisatoren zich op inschrijven. Dat deed William met zijn bedrijf JRC Garcia Sports uit Krommenie. De man van 1.65 meter lang is klein van stuk, maar groot als het gaat om daden. Dat bleek uit het interview dat we met hem hadden. Hij is een bekend gezicht in Krommenie, want is deels getogen in het dorp. Jarenlang werkte hij als badmeester, in de breedste zin van het woord, in zwembad de Crommenije. De van origine in Colombia (Medellin) geboren William bouwde door de jaren heen een behoorlijke staat van dienst op als het gaat om jongerenwerk. De in Castricum opgegroeide William kwam als 7-jarige jongen in Nederland bij zijn adoptie ouders terecht. “Mijn adoptie ouders zaten in het onderwijs en al snel kwam ik er destijds achter dat ik iets in de sport wilde doen. “ Omdat ik zelf niet goed genoeg was bevonden voor een carrière als topvoetballer besloot ik om voor mijzelf te beginnen. Eerst opende ik mijn eigen sportschool in Limmen en later heb ik JRC Garcia Sports opgericht“ verklaart hij.
Hij trainde ook diverse jeugdteams , onder andere bij CSV in Castricum, FC Velsenoord en ook nog een jaar Sporting Krommenie. “Ik studeerde destijds aan het Cios in Overveen en heb daar tot op de dag van vandaag nooit spijt van gehad. Sterker nog: dat was een hele goede basis. Mede door mijn werkzaamheden als eigenaar van Sportschool limmen, toezichthouder bij zwembad de Crommenije en fitness instructeur in het Amstel Hotel. En nu werkzaam als sportmakelaar voor de gemeente Amsterdam Oost en docent bij de Sport en Bewegen opleiding van het ROC van Amsterdam. In Amsterdam werk ik met jongens van de straat en die bagage die ik heb meegenomen komt daarbij goed van pas.“
William weet jongeren op de juiste manier te raken en kan met zich met zijn empathische vermogen goed verplaatsen in de wereld van die jongeren. “ Ik weet waar ik zelf vandaan kom. Vaak is er ook een verband waarom kinderen een bepaald gedrag vertonen. Bij mij is iedereen gelijk en zo behandel ik de jongeren ook. Jongeren die een moeilijke jeugd of opvliegend karakter hebben: ik heb er allemaal mee te maken. De jongeren vertrouwen geven, af en toe een aai over de bal en een luisterend oor bieden is vaak al genoeg“, aldus de sympathieke inwoner van Krommenie. “De basis is je thuissituatie. Op het sportveld en in een veilige omgeving zijn ze in goede handen. De kinderen een leuke middag laten beleven vind ik belangrijk, maar het stimuleren van jongeren om te gaan bewegen is voor mij ook belangrijk. Ze kunnen bij me aankloppen als ze met bepaalde problemen rondlopen, maar door ze het gevoel te geven dat ze erbij horen bereik je het meest“, aldus William.
Als sportmakelaar ging de Krommenieër in 2014 terug naar zijn land van herkomst. Met ingezamelde sportkleding die hij uitdeelde hielp hij daar met een studentenproject dat bedoeld was om arme kinderen op te vangen middels een sport en speldag. “Die terugkeer was een bijzonder moment. Er ging ontzettend veel door me heen toen ik in Colombia arriveerde. Ik heb daar in een kindertehuis gezeten en kreeg in Nederland betere kansen op een goede toekomst aangereikt. Ik begeleidde in Medellin kinderen die in een zelfde soort situatie zaten als ik destijds. Kinderen die minder kansen krijgen op een goed leven. Nu weet ik nog beter waar ik vandaan kom. Die kinderen daar leven in een heel andere wereld dan het welvarende en veilige Nederland. Door met het studentenproject straatkinderen te helpen draag ik zo mijn steentje bij in de plaats waar ik zelf geboren ben. Ik weet niet wie mijn biologische ouders zijn. Daar hoop ik nog steeds ooit eens achter te komen. Het was de eerste keer dat ik in Colombia terugkeerde, nadat ik als zevenjarig jochie naar Nederland kwam. Bij aankomst op het vliegveld in Medellin kreeg ik kippenvel over mijn hele lijf. Ik hoop er ooit nog eens achter te komen wie mijn biologische ouders zijn. Ik sta in de DNA-databank in Amerika. Vandaag de dag zijn de technieken met de afname van wangslijm er dusdanig op vooruit gegaan dat er nog steeds een sprankje hoop is dat ik hen ooit nog eens kan ontmoeten. Ook sta ik op de radar van het programma Spoorloos“, vervolgt William.
In Krommenie voetballen jongeren een aantal zaterdagen in toernooivorm tegen elkaar. Zo ook afgelopen zaterdag 16 januari. Weer of geen de jongeren waren aanwezig en nog steeds even enthousiast als vorige week tijdens de kick off van het toernooi. Tussendoor konden de jongeren genieten van fruit dat gesponsord was door de Albert Heijn in Krommenie. Tussen de wedstrijden door schalt er hippe muziek uit de boxen die op de wedstrijdtafel staan, in het genre waar iedere jongere mee kan leven. Op social media kunnen de jongeren op de hoogte blijven van de uitslagen gepaard met leuke actiefoto`s van die dag.
Met het bedrijf JRC Garcia Sports is William specialist in de verhuur van sport en spel attributen zoals springkussens en stormbanen, voetbalboarding, archery tags, pijl en boogschieten en longboarden. Met het arsenaal aan sport en spelmateriaal dat hij heeft kunnen kinderfeestjes, sportclinics en sportdagen tot een groot succes worden gemaakt.  Het project dat nu loopt, mag door de initiatiefnemers worden voortgezet en daar is hij erg dankbaar voor. Zo blijft hij voorlopig actief in het gedeelte Zaanstreek-Noord om het project van de straatcompetitie voort te zetten.