26-05-2018 VOETBAL: SCHEIDSRECHTERS MIDDELHARNIS Foto: SCS/Soenar Chamid

Zaanse kinderen hoeven zich tijdens kerstvakantie niet te vervelen

Zaanstad- Vanaf maandag 21 december start de Zaanse Winter Experience voor kinderen tussen de 6 en 17 jaar. Op diverse plekken organiseert de gemeente samen met Sportbedrijf Zaanstad en vele andere partners, sport, cultuur en lifestyle activiteiten. Het programma is aangepast aan de recente richtlijnen van het RIVM, de activiteiten zijn ondere andere daarom naar buiten verplaatst. Ook zijn er vlak voor de lockdown op alle basisscholen vakantie-doe-boeken uitgedeeld aan kinderen in groep 6 t/m 8. De vakantieboeken worden ook tijdens de Winter Experience uitgedeeld.
Wethouder Songül Mutluer: “Het is nu belangrijker dan ooit dat we Zaanse kinderen de mogelijkheid bieden, om deze lastige tijd op een leuke en verantwoorde manier te besteden. Het normale dagelijks leven van kinderen en jongeren is behoorlijk in de war geschopt de afgelopen tijd. Nu met een lockdown net voor de vakantie en rondom de feestdagen, wil je extra teleurstelling en ongenoegen waar mogelijk voorkomen en een leuk perspectief bieden op beweging, vermaak en gezelligheid. Op Oudejaarsdag hebben we een speciaal programma gericht op de doelgroep 12-17 jaar, zodat zij een verantwoord en leuk alternatief hebben. Sowieso bieden we de Winter Experience en het vakantieboek gratis en laagdrempelig aan op plekken waar we alle kinderen kunnen bereiken, ook als de ouders het niet zo breed hebben.”

Deelname aan de Zaanse Winter Experience

Net als bij de Zomer- en Herfst Experiences, kunnen kinderen aan de slag met sport, spel, muziek, cultuur en lifestyle. Binnen het thema sport zijn verschillende balsport-, vechtsport- en gymverenigingen betrokken. FluXus Zaanstad verzorgt de meest uiteenlopende culturele activiteiten waarin de kinderen iedere keer weer verrast worden. De activiteiten gericht op lifestyle (leefstijl) zijn onder andere gericht op natuur, zelfvertrouwen, ontspanning, yoga en gezondheid.
Kinderen reageerden bij de eerdere experiences al enorm enthousiast: “Ik heb gehandbald, gedanst, geknutseld, allerlei sporten uitgeprobeerd” en doordat ook buurkinderen en vriendjes de experience bezochten voelt het vertrouwd en bekend.
Op www.zaanse-experience.nl staat een actueel overzicht van alle activiteiten en de locaties. Om deel te nemen, melden kinderen zich op locatie voor registratie. De activiteiten zijn buiten en alle huidige RIVM-richtlijnen worden nauwlettend gevolgd en nageleefd. Behalve de begeleiders van de activiteiten, worden er géén volwassenen toegelaten op de locaties. Dat geldt dus ook voor de ouders. Voor de kinderen geldt vol = vol. Zo houden we het veilig voor iedereen.

Vakantie-doe-boeken voor alle deelnemers

Samen met kinderadviesbureau Consulting Kids, Sportbedrijf Zaanstad, FluXus en JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst), heeft Zaanstad ook voor deze vakantieperiode weer een nieuw vakantie-doe-boek gemaakt met moppen, raadsels, spellen, kleurplaten, gekke feiten, interessante weetjes en nog veel meer. Alle Zaanse basisscholen hebben voor de leerlingen uit groep 6 t/m 8 de boeken ontvangen. Bij de Winter Experience liggen ook exemplaren die de deelnemers mee naar huis mogen nemen.