49e wielerronde van Assendelft: Wielerspektakel en Nederlands kampioenschap criterium in Assendelft-Zuid

Assendelft – Tradities zijn om hoog te houden en vandaar dat velen uitkijken naar de 49e Wielerronde van Assendelft & Nederlands Kampioenschap Criterium dat verreden wordt op zaterdag 1 oktober 2022.

Als eerste op deze sportieve dag zal om 11.45 uur de Sportklasse het parcours over gaan voor hun 45 km. Na het succes in 2018 en 2019 houden ze in het lintdorp dit jaar weer een UCI Dames criterium (start 13.00 uur), in 2018 gewonnen door Chantal Blaak en in 2019 door Anna van der Breggen.

Dit jaar staat onder andere de Nederlands Kampioene Riejanne Markus van Jumbo-Visma aan de start in Assendelft. Ook Europees Kampioene Lorena Wiebes komt naar Assendelft.  ‘En powervrouw Annemiek van Vleuten’ is de vraag aan Jeroen Kriek als lid van het organiserende Stichting Wieler Comité Assendelft. ‘Daar heb ik in 2019 al eens contact mee gehad maar toen moest ze last minute afmelden. Nu heeft ze geweldig gepresteerd in Australië. Ze zal even geen puf hebben. Volgend jaar is het de 50e keer Assendelft en Van Vleuten haar laatste jaar. Dus wie weet!’

Net als voorgaande jaren heeft de KNWU het Nederlands Kampioenschap Criterium voor de heren elite toegewezen aan Assendelft (start 15.00 uur, lengte 80 km), vorig jaar gewonnen door topper Jesper Rasch uit Zandvoort. Behalve het dubbele hoofdprogramma zal er ook nog een wedstrijd voor (regionale) amateurs worden gehouden. De start daarvan is om 11.45 uur.

Naast het wielrennen is het sportbedrijf Zaanstad aanwezig met een BMX circuit voor de jeugd. De dienstruimte is ook dit jaar in Grand café De Delft, Dorpsstraat 454. Er is kleed- en wasgelegenheid bij VV Assendelft. De lengte van het parkoers is circa 1250 meter en geheel geplaveid met klinkers.

De start en finish is aan de Beemsterstraat.