Aanvoerder Owen Wijndal vertrekt

Zaanstad- Owen Wijndal maakt de overstap naar Ajax. De Zaankanter droeg twaalf seizoenen lang – vanaf zijn tiende jaar – het shirt van AZ. De 22-jarige aanvoerder van afgelopen seizoen tekent bij de regerend landskampioen een meerjarig contract.

Wijndal begon bij ZVV Zaandijk in zijn woonplaats en kwam in 2010 van HFC Haarlem naar AZ. Hij doorliep vervolgens de volledige AZ Jeugdopleiding en debuteerde op 4 februari 2017 in de A-selectie. Met zeventien jaar en 68 dagen werd hij de jongste AZ-debutant ooit.

Aanvoerder en international
In de seizoenen daarna ontwikkelde Wijndal zich tot vaste waarde bij AZ en Oranje-international. De linkervleugelverdediger – die in 2017 kampioen van de Tweede Divisie werd met Jong AZ – kwam uiteindelijk tot 142 officiële wedstrijden in AZ 1. Daarin was de back goed voor vier goals en 27 assists. Afgelopen seizoen was hij ook de aanvoerder van AZ. De immer goedlachse Wijndal debuteerde in 2020 in Oranje en speelde tot dusverre elf interlands. Bovendien maakte Wijndal deel uit van het Nederlands Elftal tijdens het EK 2020.

Wijndal: ‘Vrienden voor het leven’
“Ik heb een fantastische tijd gehad bij AZ”, vertelt Wijndal. “De mensen maken voor mij de club. En dankzij de vele prettige medespelers, trainers en andere collega’s bij AZ, kijk ik terug op een heel mooie periode in mijn leven. Ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt. De tijd bij AZ heeft mij niet alleen als voetballer, maar ook als mens gevormd. Het afscheid nemen valt dan ook best zwaar. Maar als topsporter jaag ik mijn ambities na om alles uit mijn carrière te halen. Bij Ajax krijg ik de kans om Champions League te spelen. En ook met het oog op het WK hoop ik een verstandige keuze te hebben gemaakt.”

Huiberts: ‘Sterk karakter’
AZ’s Directeur Voetbalzaken Max Huiberts: “Owen is niet alleen een professional, maar boven alles een heel prettig mens met een sterk karakter. We kenden de ambities van Owen en hadden er ook niet van opgekeken als hij vorig jaar al een stap zou maken. Uiteindelijk is hij gebleven en is hij een seizoen lang de trotse aanvoerder van AZ geweest. Gedurende het seizoen is het contract van Owen opengebroken. We hebben toentertijd duidelijke afspraken gemaakt. Owen hielp op zijn beurt met zijn contractverlenging de club en andersom waren de intenties ook bekend.”

Huiberts: ‘Bijzondere lichting’
“Owen komt uit een bijzondere lichting”, vervolgt Huiberts. “Een lichting waar onze huidige jeugdspelers een voorbeeld aan nemen. Alle kansen grijpen die gaandeweg worden aangeboden, vervolgens furore te maken bij AZ 1 om daarna een vervolgstap te zetten. We gunnen Owen een geweldige carrière en bedanken hem voor al zijn jaren bij AZ.”