‘Benieuwd wat de Youth League ons dit seizoen gaat brengen’

Zaanstad- Een nieuw Europees avontuur staat voor de AZ Jeugd op het punt van beginnen. Komende woensdag trapt AZ de nieuwe UEFA Youth League-campagne af met een thuiswedstrijd tegen Shamrock Rovers FC. De aftrap is om 18:00 uur en er is vrije toegang voor publiek. Wouter Goes en Nick Twisk verwachten met de Ierse kampioen vooral een fysiek sterke tegenstander.

“Het is zaak uit de duels te blijven”, weet Nick Twisk. De negentienjarige middenvelder van Jong AZ is één van de spelers die vorig jaar ook in actie kwam in de Youth League. “We moeten de bal zo snel mogelijk laten rollen, zodat zij erachteraan moeten lopen. Ik denk namelijk dat we met Shamrock Rovers een heel fysieke ploeg tegenover ons krijgen.”

Debutant
Het wordt de tweede keer in de clubhistorie dat de Alkmaarders meedoen in het Onder 19-equivalent van de Champions League. Vorig seizoen maakte de ploeg van trainer Jan Sierksma als debutant furore in het toernooi. Na twee knockoutroundes (tegen Gabala SC en Angers SCO) drong AZ door tot de play-offs. Daar werd Villarreal CF na strafschoppen verslagen. In de achtste finales kruiste AZ de degens met Italiaanse grootmacht Juventus FC. Ook hier kwam het op penalty’s aan, maar ditmaal werd er verloren.

Hoog niveau
“We zijn ver gekomen en dat was een heel mooie ervaring”, vindt Wouter Goes (18). “Het toernooi leverde ons veel mooie momenten. Er kwam veel publiek op af en we hebben onszelf aan hen kunnen laten zien. Het niveau lag ook hoger dan in de Onder 18-competitie en daar leren we veel van.”

Op de kaart zetten
Twisk vult aan: “We merkten destijds al dat Europees voetbal anders is dan een landelijke Onder 18-competitie. In de Youth League moet je er iedere wedstrijd staan. Villarreal en Juventus zijn de ploegen waartegen je wilt spelen en dat hebben we goed gedaan. We hebben onszelf, de club en de AZ Jeugdopleiding in dit toernooi op de kaart gezet.”

Druk programma
De midweekse Youth League-wedstrijden gaan voor Goes en Twisk gepaard met het spelen in Jong AZ, waar zij in de Keuken Kampioen Divisie op profniveau acteren. Het beloven dan ook drukke weken te worden. “Maar dat vind ik eigenlijk alleen maar lekker”, vertelt Twisk. “Je wilt als voetballer zoveel mogelijk wedstrijden spelen en als die in zo’n korte tijd komen gaat het best makkelijk. Het vraagt veel van je lichaam, maar het fysieke programma is bij AZ goed geregeld.”

Knallen
Goes: “Het is voor ons zaak goed te herstellen na de trainingen en wedstrijden. We moeten op de juiste momenten ‘aan’ staan en als de bal rolt gaan we negentig minuten knallen. Ik heb er veel zin in en ben benieuwd wat de Youth League ons dit seizoen gaat brengen.”

Tallaght Stadium
Na de wedstrijd van komende woensdag wacht dinsdag 4 oktober de return in Ierland. In het Tallaght Stadium in Dublin klinkt het eerste fluitsignaal om 20:45 uur.

Geen livestream
Op last van Europese voetbalbond UEFA is het voor AZ niet toegestaan een livestream van het treffen met Shamrock Rovers FC te verzorgen. Dit doordat er tijdens de wedstrijd ook in de UEFA Champions League wordt gevoetbald.