Dames en heren ZV De Zaan komend weekend in halve finale NK

Zaanstreek – Komend weekend gaan zowel de dames als heren van waterpolovereniging Zv De Zaan de halve finale spelen om het Nederlands kampioenschap. Het dames team krijgt te maken met Donk uit Gouda. De mannen komen de Polar Bears uit Ede tegen.

“In de kwartfinale waren de dames van Zv de Zaan te sterk voor Het Ravijn uit Nijverdal. De heren versloegen AZC/ Alphen. Nimmer is het in onze regio voorgekomen dat een heren waterpolo zevental zich bij de nationale top vier nestelde. Laat staan dat er zicht was op het landskampioenschap. Ook de KNZB – beker kwam op mannen niveau nooit in Zaans bezit”, licht Dick van den Dobbelsteen toe.Hij stuurde het persbericht naar de redactie toe als trouw lid en supporter die zich ergerde ‘aan het feit dat, ondanks de uitstekende resultaten van Zv de Zaan, er weinig Zaanse media aandacht voor is zijn club’. Wat we nu uiteraard met alle liefde rechtzetten!
62 jaar lid.
Als geboren en getogen Zaandammer is de 73-jaar jonge Dick al 62 jaar lid van ZV de Zaan. (voorheen Neptunus/Waterlelie en na de fusie met het Westzaanse Kroosduikers, Alliance). Bij Neptunus was hij ooit in het eerste de keeper. Bij Alliance vervulde Dick bijna tien jaar de rol van teamleider van Heren 1. Ook zijn kinderen hebben bij Alliance jarenlang in het eerste team gespeeld. Waarvan dochter Britt (18) keepster is van Dames 1 en meetraint met het nationale zevental. Momenteel spelen zeven van de acht kleinkinderen bij ZV de Zaan.Terug naar de wedstrijd van komend weekend. Dick schrijft: “Bij de dames ligt dat iets anders. Toen nog onder de naam Nereus heeft de ploeg tussen 1988 en 2001 maar liefst zeven landstitels gepakt. Terwijl de dames van het toenmalige Alliance in 1993 de KNZB – beker 1 wonnen. Sinds juli 2012 zijn ZWV/Nereus en Alliance gefuseerd en als Zv de Zaan verder gegaan.”

Jong Oranje

“Aanvankelijk waren de waterpoloprestaties van de topteams niet om over naar huis te schrijven. De heren vertoefden zelfs een lange tijd in de eerste klas. De dames kwamen niet verder dan de middenmoot van de eredivisie. De Zaan leidde na de fusie een zeer sterke jeugdsectie op. Op hoog niveau werden zo landstitels binnengehaald. Diverse speelsters en spelers kwamen in Jong Oranje terecht. Bente Rogge en Kitty Lynn Joustra maken nu zelfs deel uit het nationale dameszevental dat straks naar de Olympische spelen in Tokyo gaat. Toen we een paar seizoenen geleden coaches Arjan Vos (dames) en Johan Aantjes (heren) aantrokken, gingen ook de topteams met sprongen vooruit. De dames gingen richting top eredivisie en de heren deden na promotie hetzelfde.”

Slot van seizoen

Puttend uit de talentrijke jeugd, en een paar sterke krachten van buitenaf, staan beide zeventallen nu aan de vooravond van een uniek slot van het seizoen. Voor beide zeventallen lonkt ook nog de KNZB beker die na de finale om de landstitel een vervolg krijgt.“Rogge en Joustra zijn overigens in deze belangrijke slotfase niet beschikbaar voor het team van Arjan Vos. Zij vertoeven momenteel voor studie in Amerika en spelen aldaar ook waterpolo voor een universiteitsteam. Een behoorlijke aderlating”, meent Dick van den Dobbelsteen.Voor liefhebbers zijn de duels via de live stream te volgen. Zie www.waterpolo.nl
Foto: onderschrift: De sfeer bij de dames is goed onder coach Arjan Vos.  (Foto: Nina Willersen)