Eerste project Alkmaar Zaanstreek Foundation: Voetbalmaatjes

Alkmaar/Zaanstreek- Vlak voor aanvang van de kraker tussen AZ en Ajax ( 2-1) is het allereerste project van Alkmaar Zaanstreek Foundation officieel gepresenteerd; Voetbalmaatjes. Het lanceren van Voetbalmaatjes tekent de ambitie van AZ om zich hard te maken voor hedendaags relevante maatschappelijke thema’s uit de regio.

De Alkmaar Zaanstreek Foundation is opgericht om positieve veranderingen te bewerkstelligen en verbinding te creëren in de regio. Algemeen directeur van AZ en medebestuurder van de stichting, Robert Eenhoorn, is blij met het initiatief. “AZ vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor maatschappelijke uitdagingen in onze regio. Daar willen we met de Alkmaar Zaanstreek Foundation iets aan doen.” Bij alle activiteiten waar de Foundation zich voor gaat inzetten staat participatie, verbinding en kansengelijkheid centraal. 

Eenzaamheid als thema
Voetbalmaatjes is de eerste activiteit waar AZ zich, via de Alkmaar Zaanstreek Foundation, hard voor gaat maken. GGD-onderzoek heeft uitgewezen dat 43% van de mensen in de regio zich wel eens eenzaam voelt. Samen met landelijke vrijwilligersorganisatie Humanitas en JIJ hoort erbij start AZ met Voetbalmaatjes. “Eenzaamheid komt onder elke leeftijdsgroep voor, juist ook onder jongeren,” aldus Siona Oosterkamp van JIJ hoort erbij. In samenwerking met de Gemeente Alkmaar en de Gemeente Zaanstad wil AZ dit probleem daarom graag aanpakken.

De lancering van Voetbalmaatjes / foto: Ed van de Pol
De rol van voetbal
Sport verbindt. Door mensen bij elkaar te brengen, kan eenzaamheid worden bestreden. Daarom ligt er juist bij AZ een uitgelezen kans om via het voetbal mensen met elkaar in verbinding te brengen. Tijdens AZ – Ajax zijn de bezoekers van de wedstrijd al opgeroepen zich aan te melden als vrijwilliger, maar dit kan uiteraard op ieder moment. Bij aanmelding word je vervolgens gekoppeld aan een ander om samen een wedstrijd van AZ te beleven in het AFAS Stadion. 

Zelf een steentje bijdragen? 
Naast de bijdragen van AZ en zijn partners staat de Alkmaar Zaanstreek Foundation open voor financiële bijdragen van buitenaf om haar projecten mogelijk te maken. Ook staat het logo van de stichting op de AZ-shirts voor alle fans onder de achttien jaar. Per verkocht shirt gaat AZ een afdracht van vijf euro doen. Dus scoor jouw shirt in de fanshop en draag op die manier ook bij aan de Foundation!

Voetbalmaatjes
Alle ontwikkelingen van de Alkmaar Zaanstreek Foundation zijn te volgen via de speciale website az.nl/voetbalmaatjes

https://youtube.com/watch?v=t-UZeQL_bEQ%3Fenablejsapi%3D1%26origin%3Dhttps%3A