Fortuna W (zon) in Amsterdam naar nette zege op AFC (zat)

Amsterdam- Als er een club in onze provincie is die kan bogen op een prachtige geschiedenis en dito toekomst is het AFC wel. Alleen al de naam van het sportcomplex is sterk: Sportpark Goed Genoeg. Dat is geen garantie voor succes zo bleek zaterdagmiddag.

Fortuna Wormerveer Zondag 1 ging met een prettige 1-4 winst in de tas richting Coentunnel. Eind 1894 kreeg een groep jonge Amsterdammers het plan om een voetbalclub op te richten. Op 18 januari 1895 vond de oprichtingsvergadering plaats in de kelder van een woonhuis aan de Koninginneweg waar werd gekozen voor de naam “Amsterdamsche Football Club”, kortweg AFC. Hun eerste terrein lag tussen de vijvers van het Vondelpark en de Oranje Nassaulaan. Op 8 oktober 1896 werd besloten dat AFC zou gaan uitkomen in de rood-zwarte kleuren van de stad Amsterdam. Tot zover even de historische start van de tegenstander van afgelopen zaterdagmiddag.

De opening was toch niet helemaal zoal van tevoren bedacht. Na een krap kwartier spelen een slimme steekbal op middenveld door de Fortuna W-linies heen en de 1-0 voor AFC – een Zaterdag 2e klasser – was een feit. Vlak daarna liep Jermano tegen een gele prent op en moest Mathijs met een dikke enkel plaatsmaken voor Dirk.

Na ruim een half uur spelen werd Kenjiro onderuitgehaald in de 16 en werd de toegekende strafschop door Jordy zeer overtuigend vlak voor rust in het dak geschoten (1-1). In de rust is Dirk aan de kant gebleven met hamstring blessure. Daardoor kwam Sydney er in op links en verhuisde Kenjiro naar centrum.

Na de thee was het andermaal Jordy die scoorde en de 1-2 liet noteren na een voorzet van Arsenio. Vijf minuten later was het Jasper die de afstand vergrootte (1-3). In de slotfase werd het ook nog 1-4 via Alpha vanuit een lange bal doe door Jordy was doorgekopt. Daar bleef het bij. Al met al een keurige overwinning. In dezelfde poule wist Buitenboys met 3-2 van Saenden te winnen. 

Resterend programma:
10 september: Saenden-AFC (zat) en Fortuna Wormerveer – Buitenboys.
17 september: Buitenboys – AFC (zat) en Fortuna Wormerveer – Saenden