Giovanni Phillipson zwemt twee Nederlandse records

Zaanstad – Tijdens de recent gehouden Martinez Chocolade Cup heeft ZV De Zaan-zwemmer Giovanni Phillipson (2008) twee nieuwe Nederlandse records gezwommen.

Giovanni begon zaterdag goed door zijn tijd tijdens de 100 meter borstcrawl te verbeteren tot 0.52,36. Een mooi persoonlijk record, waarmee hij maar net naast het Nederlands record greep dat op 0.52,19 staat. Zondag stond de 100 meter rugcrawl en de 100 meter wisselslag op het wedstrijdprogramma. Op beide afstanden heeft Giovanni het Nederlandse record al, maar het was nu vooral de vraag hoe hij ervoor stond in de aanloop naar de Nederlandse Kampioenschappen die in december 2022 gehouden zullen worden.

Opsteker

De Martinez Chocolade Cup is verdeeld over twee lange wedstrijddagen. Om te voorkomen dat Giovanni te lang moest wachten en dit ten koste zou gaan van zijn resultaten, was ervoor gekozen om de dag te starten met een 200 meter vrijeslag. Hoewel geen vlekkeloze race, wist hij op deze afstand zijn tijd aan te scherpen tot 1.57,22. Een mooie opsteker voor de 100 meter rugcrawl die daarna volgde.

Juiste tempo

Vanaf het begin was duidelijk dat hij op die afstand een mooie tijd zou gaan zwemmen. Na een scherpe start kwam hij op het juiste tempo boven water en trok hij op goed tempo door. Hoewel de baan naast hem leeg was en hij dus geen directe tegenstand had, ging hij goed mee met de snelste (veel oudere) zwemmers. Met een fraaie laatste baan tikte Giovanni aan in een tijd van 0.57,45. Zijn oude tijd stond op 0.57,98.

Toetje

De 100 meter wisselslag was het toetje aan het einde van de dag. Waar in het verleden na de 25 meter vlinderslag de rugcrawl nog wel eens gebruikt werd om op adem te komen, ging dat deze keer duidelijk anders. In de afgelopen periode is er veel getraind op de vlinderslag en dat betaalde zich uit in een sterke vlinderslag, gevolgd door een even sterke rugcrawl. Ook op de schoolslag en borstcrawl viel weinig af te dingen, met als resultaat een hele mooie 0.58,08. Zijn oude tijd stond op 0.58,91.

ZV De Zaan-zwemmer Giovanni Phillipson zette twee nieuwe Nederlandse records op zijn naam. (Foto: aangeleverd)