‘Ik Parkinson? Wat een flauwekul!’

Zaanstad- Boksen is ook goed voor mensen met de Ziekte van Parkinson. Annemieke en Jan doen het op de mat van Westerkoog Sport (https://www.westerkoogsport.nl/). Het duo wil in het nieuwe jaarprogramma een bijeenkomst houden over hoe je met boksen het stram wordende lijf soepel houdt. (Foto: Dirk Karten)

‘Ik Parkinson? Wat een flauwekul!’

Zaanstad – “Ja, we hebben de Ziekte van Parkinson. Maar zijn geen ‘patiënten’ die de hele dag somberen. Ben je gek! We staan nog middenin het leven en doen van alles. Tot boksen aan toe want dat is goed om onze schouders soepel te houden”, zeggen coördinator Annemieke Poiesz en bestuurslid Jan Duijvis. Het duo wil het Parkinson Café Zaandam nieuw leven inblazen. De kick-off van het nieuwe activiteitenseizoen is vrijdag 9 september.

Annemieke en Jan blazen Parkinson Café Zaandam(Zaanstreek) nieuw leven in

Eh, boksen als je Parkinson hebt en de 78 jaar aantikt zoals Jan? “Jazeker. Het is heel goed voor wie te maken krijgt met deze ziekte. Ik ga elke week naar een sportschool in Purmerend om te boksen”, zegt de nog immer kwieke Zaandijker.

Het Parkinson Café Zaandam bestaat sinds 2018 en vindt zijn oorsprong in de verpleging van het Mennistenerf, H. Gerhardstraat 77 in Zaandam. Het is dan ook logisch dat daar de bijeenkomsten worden gehouden. Toen Annemieke daar een keer naar toe ging, merkte ze dat er nog weinig animo voor was.

Kleine opkomst jammer

“Natuurlijk hadden we ook te maken met corona waardoor er geen bijeenkomsten mochten doorgaan. Maar toen het weer wel kon, vond ik het jammer dat er zo’n kleine opkomst was. Want het is heel nuttig informatie te krijgen over de aandoening en ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Er zijn in Nederland zo’n 65.000 mensen die met deze ziekte te maken krijgen. Daarvan moeten er zo’n 500 in de Zaanstreek wonen.”

Sociale café opzet

Ze besloot coördinator te worden en – gesterkte door de hulp van Jan en een paar andere bestuursleden – een fris jaarprogramma samen te stellen. “Omdat het een Café moet zijn voor alle Zaankanters, zijn we bezig de naam te veranderen van ‘Zaandam’ in ‘Zaanstreek’. Ook het begrip ‘Café’ willen we beter tot uiting laten komen. Los van het programma is het sociale moment belangrijk. Het is goed om ervaringen delen, lotgenoten te spreken. Dat kan best onder het genot van een hapje en een drankje”, stellen de bestuursleden die worden bijgestaan door Peter Vermeulen (techniek), Frits Poiesz (PR en Communicatie) en Eppo Jansen (fysiotherapeut met Parkinson specialisatie). En de vrijwilligers Ellen Vermeulen, Trijnie Smelser en Tineke Muller

Feestelijke opening

Om dat laatste kracht bij te zetten worden mensen met Parkinson – het tweetal stelt met nadruk ‘geen Parkinsonpatiënten’ – vrijdag 9 september ontvangen met een gratis hapje en een drankje. Bestuurslid Frits Poiesz zal op vrolijke én informatie wijze twee mensen die te maken kregen met deze ziekte interviewen. Nog een trigger om vrijdag binnen te stappen om 14.00 uur: alle bezoekers gaan met een verrassing naar huis.

Jaarprogramma

Het is de start van een jaarprogramma waar ook bijeenkomsten op staan als ‘hoe goed is boksen voor je stramme lijf?’, dansen, mindfulness tot een film. “We werken aan bijeenkomsten die je energie geven. Die ook leuk zijn om naar toe te komen. Natuurlijk komen ook medische zaken aan bod. Zo willen we een Café houden met als thema acupunctuur, een fysiotherapeut aan het woord laten en een verpleegkundige. Waarbij we met name ook mantelzorgers uitnodigen”, zeggen Jan en Annemieke met nadruk.

Kenmerken

De Ziekte van Parkinson is niet altijd zichtbaar. Bijvoorbeeld doordat je gaat beven of trager bewegen. Een ander fenomeen is ‘freezing’; het signaal van je hersenen naar je voeten komt niet goed door. ‘Ik heb plakvoeten’ aldus een treffende betiteling van iemand met Parkinson. Los van fysieke uitingen kan het ook je stemming en denken beïnvloeden.

‘Café bijeenkomsten die je energie geven’

Annemieke (66), voormalig hoofd verpleging Kinderafdeling bij het ZMC, merkte zeven jaar geleden dat haar reactievermogen wat achteruit ging. “En ik kreeg pijn in mijn schouder die na een bezoek aan de fysiotherapeut niet meer wegging. Ik kreeg wel medicijnen maar daarmee stopte ik ook weer. Ik dacht eerst; ik Parkinson? Wat een flauwekul. Het gaat wel over. Dat bleek dus niet het geval.”

‘Gefeliciteerd…’

Ook bij Jan was het eerste signaal te zien in zijn arm. “Ik ging slechter schrijven, minder luid en duidelijk praten. De fysiotherapeut verwees me naar de neuroloog. Op 4 februari 2021 werd ik ‘gefeliciteerd’ met de melding ‘u heeft de ziekte van Parkinson.’ Inmiddels loop ik bij de logopedist want ik moet luid en duidelijk voorin de mond blijven praten. En ik boks dus”, zegt hij. Om vervolgens gewoon op de fiets van Koog aan de Zaan weer naar zijn geliefde Zaandijk af te reizen.

Meer informatie

Het Parkinson Café Zaanstreek wordt elke tweede vrijdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur gehouden bij het Mennistenerf. Wie meer informatie wenst kan een mailtje sturen naar info@parkinsoncafezaandam.nl (aan het nieuwe mailadres met ‘Zaanstreek’ wordt nog gewerkt)