‘Je moet er natuurlijk wel voor gaan en jezelf uitdagen’

Zaanstad – “Oké, het klopt dat het boks gala pas op 10 juni 2023 plaatsvindt. Maar wil je daar goed in vorm de ring in stappen, zal je vanaf half januari moeten trainen. En dus zoeken we nu al de publiciteit voor de oproep aan sporters – of wie sporten/meer bewegen als goed voornemen heeft gesteld – om zich op te geven voor Business Boxing Zaanstad 2023”, stelt Jesse Haanstra.

Gezocht: sporters voor Business Boxing Zaanstad 2023

De woordvoerder van de Junior Kamer Zaanstreek voor het Zaanse boks gala van 2023 zegt met klem: ‘we boksen voor het goede doel. Het is niet de bedoeling elkaar in de ring ‘af te drogen’.”

Boksen tegen armoede

Dit jaar hield de serviceclub voor Zaanse ondernemers tot 40 jaar ook het boks gala. Dat leverde, inclusief de kartwedstrijden op de Burcht, zo’n 30.000 euro op voor het goede doel. Want dat is ook voor het boks gala van komend jaar het doel: geld inzamelen voor kinderen die leven in gezinnen die te maken hebben met armoede. En geld om dit leed te verzachten is in Zaanstad keihard nodig. Want er leven in onze stad meer kinderen in armoede dan we willen. Elk kind in armoede is er één teveel.

In Zaanstad leefde in 2017 zo’n 5,7% van de bewoners in armoede – bron Sociaal en Cultuur Planbureau. Zo groeien 3.500 thuiswonende Zaanse kinderen op in armoede en dat is meer dan het landelijk gemiddelde: 10,4% in Zaanstad tegenover 8,7% landelijk – bron: gemeente Zaanstad.

Eerst teams samenstellen

Het maakt duidelijk: geld blijft voor deze doelgroep hard nodig. “Welke goede doelen het worden, wordt binnenkort bepaald. Belangrijk is nu eerst de sporters bij elkaar te krijgen zodat de trainingen kunnen starten”, licht Jesse toe.

Ervaring niet nodig

Het mooiste zou zijn als er 24 boksers de ring in kunnen stappen. Twaalf sporters hebben zich al aangemeld. De Junior Kamer Zaanstreek zoekt dus nog twaalf Zaankanters die zichzelf willen uitdagen voor het goede doel. Ervaring is niet nodig. Al moet je fysiek wel een ‘beetje op orde zijn’ en minimaal achttien jaar zijn om mee te doen aldus Jesse.

Professionele begeleiding

Wat staat je dan te wachten? “Je bokst niet tegen een professional en wordt klaargestoomd door een gediplomeerde bokstrainer. Pas aan het eind van de trainingsperiode wordt een gelijkwaardige tegenstander uitgezocht op basis van gewicht, lengte en techniek. Je hoofd wordt beschermd met een zachte helm die de klappen opvangt. En de jury bepaalt wie er wint door middel van een puntensysteem waarbij techniek centraal staat. Niet een knock-out. Je moet er natuurlijk wel voor gaan en jezelf uitdagen. Maar het moet wel leuk blijven.”

Boksen namens je bedrijf

Zoals de naam aangeeft gaat het om ‘Business Boxing’. Dat wil zeggen; je sport namens je bedrijf. Die moet daarvoor inleggeld van 500 euro betalen. “Jij krijgt daarvoor een half jaar trainen onder professionele leiding, je werkgever steunt zo het goede doel ér krijgt aan het eind ook nog eens een superfitte werknemer terug”, licht Jesse de opzet toe. Voor de duidelijkheid, alle opbrengsten gaan naar het goede doel.

Trainingen

Er zijn nu twee vaste trainingstijden, dit worden er waarschijnlijk drie. Zo wordt er getraind op maandag van 19.30 tot 20.30 uur bij De IJsclub (Tegenover OFC), Twiskeweg 97 in Oostzaan. En op zaterdag van 09.00 tot 10.00 uur in Sportzaal De Greep, Begoniastraat 2 in Oostzaan. Het is goed om in ieder geval twee per week te trainen. Sommigen werken daarnaast zelf aan hun conditie.

Het gala zelf wordt gehouden in het Topsportcentrum in Koog aan de Zaan. Daar ga je voor publiek het beste van jezelf laten zien in een professionele boks arena tijdens een glamourrijke gala avond. Op de invulling van de avond komen we nog op terug.

Opgeven of meer informatie is te vinden op www.businessboxingzaanstad.nl

Het team dat vorig keer meedeed. (Foto: aangeleverd)