Juridisch loket: Sportschool abonnement

Zaanstreek – Deze week lazen wij een artikel in het Zaans Stadsblad over Suzy. Suzy is kortgeleden verhuisd naar Zaandam. Ze is erg sportief en op zoek naar een sportschool in haar nieuwe buurt. Suzy besloot een proefles te nemen bij een goedkope sportschoolketen op 10 minuten loopafstand. Het beviel haar zo goed dat zij daar direct een abonnement aanging voor één jaar – dit was goedkoper. Na een week kreeg Suzy spijt en wil zij van het jaarabonnement af. Ze vraagt ons of dit kan.

Bij het afsluiten van een sportschoolabonnement voor een vaste periode is het meestal pas mogelijk om na die periode op te zeggen. In het contract en de algemene voorwaarden van het abonnement kunnen hierover andere afspraken staan.

Is de vaste periode voorbij? Dan staat er vaak in het contract dat het abonnement automatisch wordt verlengd. Tijdens deze verlenging kun je wél opzeggen wanneer je wilt. Er geldt een opzegtermijn van maximaal één maand.

Gaat het om een (flexibel) abonnement zonder einddatum? Dan kun je dit abonnement altijd opzeggen, maar meestal geldt er wel een opzegtermijn van maximaal één maand.

 Het abonnement kan op dezelfde manier worden opgezegd als het is afgesloten. Is het abonnement bijvoorbeeld online afgesloten? Dan mag het via internet worden opgezegd. Zorg wel voor een bewijs van opzegging. Bewaar een kopie van de opzegbrief/e-mail. Gaat de opzegging telefonisch? Vraag het bedrijf dan bewijs van opzegging per e-mail of brief.

Heb je een vraag over een sportschool abonnement of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactiezaan@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag inloopspreekuur van 14.00-16.00 uur en donderdag van 09.00-11.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00-17.00 uur met 0900-8020 (0,10 euro per minuut).

Het abonnement kan op dezelfde manier worden opgezegd als het is afgesloten. (Foto: aangeleverd)