Kanotalent Milan Dekker vliegt ‘bijna’ over het Zwet

Wormer – Wat nu als ondernemers je als topsporter in de boot willen nemen? Dan toon je je zoals Milan Dekker (21) enorm dankbaar en stap je in je zojuist verkregen carbonkano en toon je, onder toeziend oog van de leden van Ronde Tafel Zaanstreek 72, de snelheid op het Zwet.

Bewogen ondernemers en fanatieke sporter hebben doel voor ogen

De ondernemende leden van dat gezelschap (in totaal 14 waarvan 12 aanwezig en geen van hen ouder dan 40 jaar) steunen een maatschappelijk doel, door middel van de persoonlijke inzet van de leden en door inzameling van geld. Dit is één van de belangrijkste taken van de Ronde Tafel. En zo kwam de jonge veelbelovende topsporter Milan Dekker uit Wormer in beeld. 

De groep van ondernemers, genaamd Ronde Tafel Zaanstreek 72, zet zich in voor de maatschappij en goede doelen. Een ploeg uit vele verschillende branches, allen gemotiveerd en enthousiast over het ondernemen en bijdragen aan de samenleving. Milan barst – net als de ondernemers – van de ambitie en richt zijn pijlen op deelname aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. ‘Hiervoor heeft hij een nieuwe en snellere boot nodig’ laat Joost Veenings namens de club weten. ‘Deze hebben wij hem nu overhandigd namens onze groep.’

Bloem staat voor ondernemen

Het officiële moment had plaats bij Kanocentrum Arjan Bloem aan de Poelweg in Wormer. Voor dat moment vertelt een gedreven Arjan Bloem over o.a. de geschiedenis van zijn bedrijf. Dat doet hij met aan de de muur tal van voorbeelden uit de historie waaronder de K1 en K2 boten waarmee zijn vader gevaren heeft in ’76 op de Spelen.

In de familie Bloem staat ondernemen hoog in het vaandel. Opa Gerbrand en vader Arend vormen het inspirerende voorbeeld voor Arjan. Kanocentrum Arjan Bloem VOF is sinds 2010 een feit en duurt met veel succes nog altijd voort. Vader Arend is dan weliswaar uitgetreden, maar is nog bijna dagelijks aanwezig.

Portugees vakwerk

De aandachtig luisterende ondernemers herkennen veel in de speech van Bloem. Dan komt het moment waarop de Portugese carbon NELO kano uit de hoes gehaald mag worden en toont Milan Dekker zich uitermate dankbaar met dit prachtige gebaar. ‘Hier kan ik heel blij en nog veel sneller van worden!’

 

Zijn focus is gericht op deelname aan de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles. ‘Parijs 2024 is te kort bij’ schat hijzelf in. De student commerciële economie aan de Johan Cruyff Academy (daar waar sporters hun topsport combineren met de hbo-studie) heeft inmiddels een eerste senioren World Cup wedstrijd achter de rug. Zijn streven is om van de huidige Top 18 klassering komend jaar een Top 9 positie te verwerven. Dat zal onder meer gestalte moeten gaan krijgen tijdens de WK voor O23 in Italië en daarna de EK O23 in Portugal.

Rotterdam thuisbasis

Het is voor Dekker nog niet zover dat hij de z.g. NOC*NSF status krijgt toebedeeld. ‘Dan zal ik eerst in de A groep bij de Top 8 moeten gaan varen.’ Ondanks zijn enorme inspanningen blijkt de Wormernees veel zelf te moeten doen. De begeleiding vanuit de bond is beperkt. Tegenwoordig traint hij in Rotterdam, overweegt zelfs om zijn afstudeerstage te gaan doen in Denemarken waar de faciliteiten nog beter zijn.

‘De wereldtop vaart op de 1 kilometer 3.20/3.30 waar ik in de O23 nu rond de 3.37/3.38 vaar. Er is nog wat te verbeteren’ vertelt hij met een glimlach om vervolgens in zijn nieuwe kano het Zwet op te schieten. Bij terugkeer vraagt hij aan de ondernemers wie zijn voorbeeld wil volgen. En toen bleef het stil.

Door: Kees Klinkenberg