Karttalent Sem (8) uit Krommenie maakt entree in NK Parolin Rocky F2 klasse

Krommenie – “Tot nu toe ben ik maar één keer gecrasht. En dat kwam omdat iemand mij van de baan af beukte. Dat mag je dus niet doen”, zegt Sem (8) Lagrand met een serieuze blik in zijn mooie bruine kinderogen. Hij is één van de twintig kinderen in Nederland die dit seizoen uitkomen in het 200 cc Nederlands Kampioenschap karten. Het jonge racetalent uit Krommenie komt uit in de Parolin Rocky F2 klasse. Op 30 april verschijnt hij aan de start in zijn gloednieuwe kart op het circuit van Spa Francorchamps in België.

‘Je ziet Sem’s zelfvertrouwen groeien’

“Hoe snel Sem gaat in zijn 200 cc kart? Eh,… het gaat hard. Heel hard. Er is ook altijd een ambulance aanwezig. De eerste keer dat ik het racen zag bevloog het me wel. Ik dacht; doen we dit wel goed? Kartracing is echt serieuze koek”, zegt moeder Yolanda Sikkes.

Motorblok in de gang

Wat in 2019 begon als een bezoekje aan de Jumbo racedagen, is uitgegroeid tot serieuze hobby. Sem maakte in de minikart kennis met de kweekvijver van Formule 1 coureurs en was gelijk verkocht. Dat in huize Lagrand de kartsport favoriet is, zie je al bij het binnenstappen. In de gang ligt het 160 cc viertakt motorblok van Sem’s kart. In de tuin staat de oude kart op z’n kant zonder  wielen.Afbeelding
Sem in actie op het circuit. “Met het toelaten van Sem op het NK hebben we een nieuwe kart gekocht. Het vele botsen is echt niet goed voor de levensduur van bijvoorbeeld het stuurmechanisme”, zegt Yolanda met technische blik.

Vader als monteur

“Deze beker heb ik in de laatste race op het circuit van Landsard in Eindhoven gewonnen”, zegt Sem en trots houdt hij hem omhoog. “Ik werd van de baan afgereden, anders was hij groter geweest”, klinkt hij spijtig. De (h)eerlijke stuiterbal kan zijn energie goed kwijt in de snelle kartsport. Samen met vader Jeffrey als coach en monteur. De stap om samen vol gas de kartsport in te stappen heeft wel een rafelrandje. Jeffrey kreeg de diagnose leukemie. Het leven van de familie stond daardoor in één keer op z’n kop. Toen er geld vrijkwam, werden er andere keuzes gemaakt en een eigen kart voor Sem gekocht. Zo krijgen vader en zoon een unieke band als ze samen kwaliteitstijd doorbrengen in de raceweekenden. “Geen mens weet hoelang je leeft, maar Jeffrey’s gezondheid zorgt er voor dat we nog meer met de dag leven”, zegt Yolanda.Afbeelding
Sem krijgt de laatste tactische tips van vader Jeffrey. 

Motorloting

Een raceweekend begint op zaterdag als Sem en Jeffrey samen richting Venray, Assen, Berghem of Spa afreizen in dit NK seizoen. Eerst zijn de trainingen. Na de overnachting in een hotel is het vroeg uit bed want om 8.00 uur moeten de rijders al paraat staat op het circuit. Na de motorloting (de 200 cc 4-takt motorblokken wisselen in een poule van kart om het zo eerlijk mogelijk te houden) en de breefing kan racefeest beginnen.

Kart Academy

Om het talent van Sem serieus uit te bouwen is hij lid van de Kart Academy uit Alkmaar. Dit is het meest complete en grootste 4-takt kartteam van Nederland. De leiding is in handen van voormalig wereldkampioen Ricardo Romkema en Mercedes AMG coureur Indy Dontje. De Academy biedt een ladder die begint bij de basis en eindigt bij het officiële NK. Sem doet bij de Academy ervaring op in de weekenden die hij niet voor het NK in actie komt.

Stuk serieuzer

“Nu Sem in de NK klasse uitkomt, wordt het racen een stuk serieuzer. Sem moest voor zijn racelicentie van de Koninklijke Nederlandse Auto Federatie (KNAF) eerst laten zien dat hij kon rijden en de spelregels op het circuit wist. Er was een theorie en praktijkexamen. Bij elke race gaan kart en rijder ook samen op de weegschaal om alles zo gelijk mogelijk te houden”, vertelt Yolanda.

Goed voor zelfvertrouwen

Het mag dan serieus toegaan op het circuit, eenmaal uit de kart is er volop ruimte voor Sem en zijn medecoureurs om gewoon kind te zijn. Yolanda: “Het is zo leuk om te zien hoe je energieke kind uiterst geconcentreerd de baan opgaat. En daarna weer lekker op de step speelt met leeftijdsgenootjes. De sfeer rond het circuit is heel ontspannen. Iedereen helpt elkaar. Het karten is, los van de gouden momenten samen met zijn vader, bovendien goed voor Sem’s zelfvertrouwen.”Afbeelding
“Het ging goed!” 

Sponsors

Nou klotsten de euro’s in de rijtjeswoning van de familie Lagrand echt niet tegen de plinten. En moeten er ook vier monden gevoed worden. Een nieuwe kart zelf kost zomaar 1500 euro, los van nieuwe banden, brandstof, reiskosten etc. Zijn er – los van opa en oma’s – nog sponsors die vertrouwen hebben in een kind dat al zo jong talent blijkt te hebben in de racesport?“Ja! De werkgever van Jeffrey, Jac. de Vries Elektrotechniek uit Middenbeemster, is sponsor. En bakker Lex Brakenhoff uit Assendelft sponsort ons met allerlei lekkernijen als we een raceweekend op pad gaan. Als familie zien we de raceweekenden als gezellige uitstapjes. De een geeft z’n geld uit in één week wintersport. Wij doen dat in fases het hele raceseizoen door”, aldus Yolanda.Wat vindt Sem het leukste en het moeilijkste aan het karten? “Het geluid en de wedstrijden vind ik het leukste. Goed insturen vind ik het lastigste.”Hoe hoog schat hij zijn kansen in op het NK?Die vraag is lastig voor Sem. Want in de F2 klasse rijd je tot je twaalf jaar bent. Hij moet het dus als rookie opnemen tegen jongens die al veel langer op dit niveau rijden. “Een plek bij de eerste tien moet er dit seizoen wel inzitten”, denkt Yolanda. Sem knikt. Aan hem zal het niet liggen.

Foto`s: aangeleverd- onderschrift: Zeg nou zelf, op een echt circuit in je eigen kart in de voetsporen van Max Verstappen treden is toch de ultieme jongensdroom?

Afbeelding Afbeelding Afbeelding