Kinderen van OBS Et Buut leren vissen

Zaandam – Of de datum nou heel gunstig gekozen is kun je over discussiëren. Want op 4 oktober, Dierendag, komt de ‘vismeester’ van de Sportvisserij Nederland op bezoek bij OBS Et Buut, Mauritsstraat 17, om visles te geven aan de schoolkinderen.

Eerst krijgen de leerlingen van groep 8 een biologieles over vis en water, waarna ze aan de waterkant zelf kunnen ervaren hoe sportvissen is. Tijdens de visles krijgen de leerlingen een inkijkje in ‘het huis van de vis’. Deze wereld onder water is praktisch onzichtbaar en juist daarom zo fascinerend aldus Sportvisserij Nederland. Ook leren de kinderen de basis van het sportvissen en hoe je zorgvuldig omgaat met een gevangen vis – bijvoorbeeld dat je hem met natte handen moet vastpakken, zodat de slijmlaag niet beschadigt.

Visexcursie

Na de theorieles gaat de visles ’s middags verder aan de waterkant van een viswater vlakbij de school. Daar kunnen de kinderen in de praktijk ervaren hoe vissen verloopt. Ervaren sportvissers van de vereniging staan klaar om de kinderen te begeleiden zodat ze op een goede manier leren vissen. Na afloop wordt samen met de kinderen bekeken welke vissoorten er zijn gevangen.

In het afgelopen jaar zijn maar liefst 650 vislessen gegeven, waarmee 15.000 kinderen zijn bereikt. Na een visles hebben kinderen meer oog gekregen voor de natuur in hun eigen woonomgeving en ervaren hoe rustgevend het vissen kan zijn. Vissende kinderen gaan vaker naar buiten dan hun niet-vissende leeftijdsgenoten, wat gezond is voor hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling aldus Sportvisserij Nederland.

Na de theorie gaan de kinderen in de praktijk vissen en leren hoe ze hun vangst zo diervriendelijk mogelijk behandelen en terugzetten. (Foto: aangeleverd)