KNVB kiest voor een jaar uitstel van de vijfde klasse zaterdag

Zaanstad- Het voetballen op zaterdag is nog nooit zo populair geweest als de afgelopen paar jaar. Diverse Noordhollandse clubs zijn met hun eerste teams op zaterdag gaan voetballen.
Desalniettemin stelt de KNVB de introductie van de vijfde klasse zaterdag in het district West 1 met een jaar uit. Dat heeft alles te maken met de coronacrisis die de amateurvoetballerij inmiddels alweer vier maanden stillegt.
Door de huidige pandemie zal de promotie-/degradatieregeling zeker niet worden gehanteerd. Mocht tijdens dit seizoen alsnog de eerste helft van het competitiejaar worden uitgespeeld, dan ziet de KNVB in deze aangepaste promotie-/degradatieregeling onvoldoende mogelijkheden om de vijfde klasse zaterdag voor het seizoen 2021/2022 in te voeren. Komend seizoen is het voor de vierdeklassers wél mogelijk dat zij naar de vijfde klasse zaterdag degraderen.
De bond zet de vijfde klasse zaterdag op, omdat steeds meer clubs voor selectievoetbal op zaterdag kiezen, in plaats van op zondag. Daardoor is het aantal teams en poules op zaterdag de afgelopen jaren flink toegenomen, waardoor promotie op zaterdag lastiger is. Bovendien zorgt het voor grote niveauverschillen en uitslagen, die niet wenselijk zijn. Daarin moet de vijfde klasse verandering brengen.