Kortebaan Assendelft op 14 mei op nieuwe locatie middenin het dorp

Assendelft – “We hebben de vergunning binnen en kunnen ‘los’ gaan!” juicht het bestuur van de Harddraverij Vereniging Assendelft. Zaterdag 14 mei gaat het dan eindelijk weer eens gebeuren zoals het er nu naar uitziet: de Kortebaandraverij Assendelft. Het event staat die dag op het programma op een geheel nieuwe locatie, namelijk de Beemsterstraat – Rietwijkstraat, midden in het dorp. Deze locatie is ook wel bekend van de jaarlijkse kermis-wielerronde.

De Kortebaan Assendelft was genoodzaakt om te verhuizen doordat er geen gebruik meer kon worden gemaakt van de – inmiddels gesloopte – gebouwen èn terreinen van Het Wapen van Assendelft. Plan B werd uit de kast getoverd door Harddraverij Vereniging Assendelft met de nieuwe locatie in het vizier. Afgelopen halfjaar is het nieuwe parcours gekeurd door een commissie van de NDR (Nederlandse Draf- en Rensport) en hierbij perfect bevonden.

Certificaat

Harddraverij Vereniging Assendelft is begin 2020 opgericht om de organisatie van de kortebaan over te nemen van Rotary Zaanstad, die dit evenement tientallen jaren heeft georganiseerd. Door de corona-pandemie is het er echter nog niet van gekomen. Toch heeft het bestuur niet stilgezeten. Men heeft het traject tot erkenning Immaterieel Erfgoed Nederland met succes doorlopen. Samen met nog een tiental andere draverijen is tijdens de ledenvergadering van de Kortebaanbond het certificaat overhandigd. Het moet nog wel ondertekend worden door de instanties die dit hebben ondersteund. Dit zal gaan gebeuren tijdens de start op 14 mei. Burgemeester van Zaanstad Jan Hamming zal hiervoor speciaal naar Assendelft komen. Hij zal het startschot geven van kortebaan Assendelft. Dit is tevens de start van het kortebaanseizoen 2022. ‘Assendelft’ is namelijk traditioneel de eerste kortebaan van het seizoen.

De Kortebaan Assendelft wordt breed gedragen binnen het dorp maar ook daarbuiten gezien de vele sponsoren en leden die zich hebben gemeld. 14 mei zal echter door de vereniging worden aangegrepen om nog vele leden erbij te werven. Aanmelden is eenvoudig mogelijk via de website harddraverijassendelft.nl Het terrein waar de paarden verzamelen, het zogenaamde stalterrein, bevind zich achter op het bedrijfsterrein achter garage Dunnebier die dit geheel belangeloos ter beschikking stelt.

Dierenwelzijn

Voor het welzijn van de paarden is veel aandacht. Er is de gehele dag een dierenarts en een hoefsmid aanwezig. Tevens zal er voldoende water en eten zijn. Vroeger mochten de pikeurs nog een zweepje beruiken om het paard te stimuleren maar dit is nu ten strengste verboden.

Gokje wagen vanaf 0,50 cent

Het evenement begint zaterdag 14 mei om 13.30 uur. Er wordt zo’n 1500 man publiek verwacht. Op het plantsoen naast de Rietwijkstraat wordt een horecaplein opgezet door Koppiebar met muziek, eten en drinken. Wie wil wedden op paarden kan dit al met hele kleine bedragen doen, zelfs vanaf 50 eurocent. Het maakt het kijken naar de wedstrijd een stuk spannender want als “jouw” paard wint, dan val je in de prijzen.

Foto: Maartje Brakenhoff, De Kortebaandraverij op 14 mei is een evenement waar vele Assendelvers naar uitkijken.