Lycurgus trainingshal tijdelijke asielopvang

Assendelft – Het asielzoekerscentrum in Ter Apel, waar asielzoekers zich aanmelden bij aankomst in Nederland, is al maanden overvol. Mensen moeten soms zelfs op een stoelen, in tenten of in de open lucht overnachten omdat er een tekort is aan opvangplekken. Waar is alternatieve ruimte te vinden?  De indoorsporthal van atletiekvereniging Lycurgus in Assendelft is binnenkort beschikbaar.

De regering heeft aan alle veiligheidsregio’s gevraagd hulp te bieden. In elke regio moet gezorgd worden voor 225 tijdelijke opvangplaatsen voor een periode van maximaal drie maanden.

De Veiligheidsregio Zaantreek-Waterland heeft samen met de gemeenten in de regio afgelopen week gezocht naar een locatie waar asielzoekers tijdelijk kunnen verblijven. Uiteindelijk is de indoorsporthal op het sportpark De Omzoom aan het Jaap Bootpad als meest geschikte locatie naar voren gekomen. Hier kunnen alle 225 opvangplekken op één locatie gerealiseerd worden.

Het bestuur van AV Lycurgus heeft aangegeven te willen helpen en stelt de sporthal tijdelijk beschikbaar voor crisisnoodopvang voor asielzoekers. Voorzitter Armand Ellsworth vertelt zijn leden dat er tot 1 oktober kan er dus alleen buiten gesport worden. ‘Op het buitenterrein van AV Lycurgus kan komende maanden gewoon gesport worden. Vanaf 1 oktober is de hal ook weer voor binnenactiviteiten beschikbaar. Gezien onze maatschappelijke betrokkenheid wil AV Lycurgus met liefde de helpende hand toesteken door asielzoekers een mooi tijdelijk onderdak te bieden op ons prachtige complex.’

Opvang voor 3 maanden, tot uiterlijk 1 oktober 2022

De indoorsporthal wordt zo ingericht dat maximaal 225 personen tegelijkertijd kunnen worden opgevangen. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland verzorgt deze inrichting en opvang. In de praktijk kan dit betekenen dat tijdens de komende drie maanden een deel van de opvangplekken leeg staat of dat er minder dan 225 mensen tegelijk aanwezig zijn.

Na 1 oktober is de indoor sporthal weer beschikbaar voor sportactiviteiten. Het streven is de indoorsporthal rond weekend van 15 juli klaar te hebben.

De verwachting is dat er deze week nog wordt begonnen met het inrichten van de indoorsporthal. De indoorsporthal wordt verdeeld in slaapvertrekken voor 2,4 of 6 personen en een recreatieruimte. Dit duurt ongeveer een week. De eerste mensen worden naar verwachting rond 15 juli opgevangen.

Lycurgusleden en hulp

‘Zodra de eerste mensen in de hal worden opgevangen, is extra hulp van harte welkom’ aldus Armand Ellsworth. ‘Momenteel wordt bekeken op welke manier er invulling wordt gegeven aan dagactiviteiten. Op dit moment is er nog geen goed zicht welke hulp precies nodig is. Zodra daar meer over bekend is, dan doet de Veiligheidsregio hiervoor een oproep op sociale media en website.’

Voor de leden van de club is er maandag 11 juli een inloopbijeenkomst. ‘We kunnen ons voorstellen dat wij de leden wellicht overvallen en dat er vragen zijn. Daarom organiseren wij  maandag 11 juli tussen 19.00 en 20.30 uur een inloopbijeenkomst in de kantine.’