Nienke Veenhoven naar Jumbo-Visma: Droom Oostzaans sprintkanon komt uit

Oostzaan – Nienke Veenhoven rijdt volgend jaar voor Team Jumbo-Visma Women. De wielerploeg investeert in jonge talenten en heeft, naast Rosita Reijnhout en Maud Oudeman, de achttienjarige Oostzaanse aangetrokken. “Het was een lastige keuze, maar zo’n aanbod sla je niet af.”

Zoals veel jongens ervan dromen later bij Ajax te voetballen, zo had Nienke Veenhoven een soortgelijke droom: uitkomen voor Jumbo-Visma. Maar toen ze daadwerkelijk door de ploeg van haar dromen werd uitgenodigd sloeg toch even de twijfel toe.

Lastige keuze

“Ik heb altijd gezegd: als Jumbo-Visna komt, zeg ik geen ‘nee’. In juli werd ik benaderd en ik moest er toch even over nadenken. Ik heb het namelijk erg naar mijn zin bij mijn huidige team, AG Insurance NXTG. Daar heb ik een sterk team om me heen. Het was een lastige keuze, maar zo’n aanbod sla je niet af. Ik kan me bovendien nog ontwikkelen en bij Jumbo-Visma krijg ik daar alle ruimte voor. Heel bijzonder dat een van de beste Nederlandse ploegen zich in mij interesseert. Voordeel is wel dat ik Rosita en Maud ken. Straks kunnen we samen optrekken.”

‘Sprinten is mijn kracht, maar ik heb ook een winnaars-mentaliteit’

Ondanks haar jonge leeftijd weet Nienke exact waar haar kracht ligt. Bergetappes zijn voor haar niet weggelegd; ze moet het juist hebben van sprinten. Haar aangeboren talent kwam al snel bovendrijven. “Mijn twee oudere broers fietsten al en het leek mij ook leuk. Bij DTS in Zaandam heb ik een proeftraining gevolgd en ik ben met wielrennen verder gegaan. De eerste wedstrijd waaraan ik deelnam won ik meteen en ook daarna won ik wedstrijden. Sprinten is mijn kracht, maar ik heb ook een winnaarsmentaliteit. Die had ik als kind al. Bijvoorbeeld als we thuis gingen pesten. En als we Halli Galli speelden. Dan sloeg ik dat belletje dwars door de tafel.”

Trainingen

Nienke houdt haar conditie en ritme op peil door veel te trainen. Vijf à zes keer per week stapt ze op haar fiets en rijdt ze haar rondje door de polder. Daarnaast staalt ze haar spieren met gewichten en let ze op haar voeding. Van haar school – het Johan Cruyff College in Amsterdam – krijgt ze alle medewerking. Met haar intrede in de Jumbo-ploeg begint het jaar 2023 voor Nienke Veenhoven goed. Het Oostzaanse sprintkanon maakt zich nu op voor een jaar waarin ze aan langere, zwaardere koersen gaat deelnemen, in binnen- maar vooral buitenland.

Ze zal moeten leren daarmee om te gaan. Zuinig rijden en haar energie goed verdelen. Haar droom komt uit, maar ze heeft er nog een: meedoen aan de eendaagse wielerronde Parijs-Roubaix. “Het voorjaar, kasseien, een zware tocht. Dit heeft alles.”

Door: Marcel van Stigt