Nieuwe maatregelen voor Zaanse amateursporter tijdens lockdown

Zaanstad- De Nederlandse  sportwereld wordt vooral in de amateurtak wederom getroffen door de nieuwe lockdown. Het sporten in groepsverband wordt verder beperkt, terwijl de topsport juist wel door kan gaan. Premier Rutte maakte maandagavond 14 december 202 in zijn toespraak uit het Torentje de sport een aparte categorie bij het benoemen van de nieuwe coronamaatregelen.

Alle binnensportlocaties moeten de deuren weer sluiten. Daaronder vallen sportscholen, zwembaden en ook sporthallen. Vooral voor de sportscholen is dat flink balen gezien het feit zij bij de vorige ingrijpende maatregelen juist open konden blijven omdat ze een uitlaatklep waren voor de Nederlander. In Sportcentrum Trias hing een aparte sfeer, wetende dat het de laatste sportavond van het jaar was. De scholen gaan morgen voor de laatste maal nog open en dan zal er voor minimaal vijf weken niets meer gebeuren in het Sportcentrum. Ook bij Boksschool Schreiber was de teleurstelling groot en liepen de sporters voorlopig voor de laatste keer het pand uit om de aankomende vijf weken de conditie zelf op peil te moeten gaan houden. Dit  zonder de motivatie van instructeurs en het aanwezige sportmateriaal in de sportschool.

Voor buitensporten geldt dat twee mensen met elkaar kunnen sporten, op anderhalve meter. Dat was eerder nog vier personen. Maar volgens Rutte moet ook daar de rem op. Hij noemde expliciet ook groepslessen: een yoga- of boksles in het park is zodoende eveneens uitgesloten, evenals een potje dubbelen op de tennisbaan. Fietsen in groepsverband kan ook niet meer, dat kan slechts met twee. Onder de achttien jaar mogen kinderen nog wel samen blijven sporten. Daarmee verandert er voor de jongeren niets.

Topsport mag wel door

Over de topsport sprak Rutte dan weer niet. De topsportcompetities kunnen vooralsnog doorgaan. Dat betekent dat in de Ere- en Eerste divisie voetbal wordt doorgespeeld, zowel bij de mannen als de vrouwen.

Op 17 december mogen andere competities weer opstarten, waaronder bijvoorbeeld de basketbal- en hockeycompetitie. Dat werd vorige week bekend gemaakt, en die toezegging wordt nu niet teruggedraaid. Volgens het kabinet mogen zij trainen en spelen. Het gaat dan ongeveer om vijfduizend topsporters.

NOC-NSF zei dat op korte termijn meer duidelijkheid komt over wat de maatregelen in de nieuwe lockdown daadwerkelijk betekenen voor de sport. NOC-NSF riep Nederlanders op ‘wel te blijven sporten’. Dat zal dan op eigen gelegenheid zijn en in de buitenlucht moeten gebeuren.