‘Samen sterk met elkaar’ ijzersterk motto

Zaanstad – Het lijkt nog ver weg, maar de tiende editie van Zaan de Wandel staat bij menigeen al op 11 september met grote letters in de agenda genoteerd. De organisatoren (een hechte groep) weten al precies wat er gedaan moet worden. Het draaiboek is heilig. Om de puntjes nog duidelijker op de i te krijgen bezocht onlangs een afvaardiging van Zaan de Wandel het Anthony van Leeuwenhoek aan de Plesmanlaan in Amsterdam. Een uitermate inspirerend bezoek.Dat we allemaal wel iemand in onze omgeving kennen die te maken heeft (gehad) met kanker valt (helaas) niet te ontkennen. Het is mede daarom dat de Stichting Zaan de Wandel zich in zet om geld in te zamelen voor onderzoek, preventie en behandeling van kanker. Sinds 2011 organiseert Stichting Zaan de Wandel een wandeltocht door Zaanstad en omstreken. De insteek is een laagdrempelig event voor jong en oud, geoefende wandelaars en beginners. Op 11 september 2022 zal de tiende editie van Zaan de Wandel plaats hebben. De startlocatie is ook dit keer het Topsportcentrum De Koog aan de Wezelstraat 7 in Koog aan de Zaan.

Behaalde resultaten

Tijdens de voorgaande edities is er een bedrag van € 411.000 bij elkaar gewandeld voor de goede doelen van Zaan de Wandel: onderzoek naar borstkanker door het Antoni van Leeuwenhoek en diverse projecten van het Zaans Medisch Centrum/Esperanz. Mede dankzij een bijdrage van Zaan de Wandel is het inloophuis Centrum voor Leven met Kanker Zaanstreek | Anna’s huis gerealiseerd. Anna’s huis vangt patiënten met kanker en hun naasten op om hen zoveel mogelijk te ondersteunen op het gebied van psychosociale zorg, lichamelijk herstel en hulp bij werkhervatting.

Voortrekkersrol

De groep van Zaan de Wandel werd door Sabine Linn, leidster van het AVL onderzoeksteam, hartelijk welkom geheten. Zij vertelde op enthousiaste wijze over hetgeen er mede dankzij de Zaanse inspanningen allemaal tot stand is gekomen en nog zal komen. Het Antoni van Leeuwenhoek is nauw betrokken bij veel grote (internationale) onderzoeken en heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar en behandeling met immuuntherapie. De ontwikkelingen gaan snel, maar momenteel is immuuntherapie pas voor een paar vormen van kanker een standaardbehandeling.

Met extra energie

Na afloop van deze enerverende presentatie verwoordde Dick Dekker op zijn bekende geestdriftige wijze hoe blij hij was. ‘Dit maakt eens te meer duidelijk dat het er toe dat wat we met z’n allen doen. We gaan er met extra energie tegenaan. Minimaal 3.500 deelnemers op de been brengen en dan de € 100.000,- weer kunnen bereiken.’Op de foto een deel van de groep met Rob Visser (links), directeur Albert Keijzer plus Bestuurslid van Stichting Zaan de Wandel. In het midden Raoul van der Struijk (directeur van Erdi BV) vanaf het begin nauw verbonden aan de organisatie en Dick Dekker.Rob Visser, Raoul van der Struijk en Dick Dekker.

Foto: Rodi Media/KK