Scoren blijkt lastig voor KZ en Fortuna

Scoren lastig voor KZ en Fortuna

Delft – Deze dag moest blijken of Fortuna hinder zou ondervinden van de midweekse wedstrijd tegen LDODK. Mogelijk dat KZ/Thermo4U daar voordeel uit zou kunnen putten. Na een ruststand van 11-10 werd het uiteindelijk 18-15 in het voordeel van de thuisploeg. Een wedstrijd die nimmer goed van niveau werd, maar wel een bijzonder spannend verloop kende. Grote nadeel aan Zaanse zijde was het uitvallen van de in topvorm verkerende Emiel de Kruijff net na de rust.
KZ-trainer Dennis Doves had divers scenario’s voorbereid om het de tegenstander moeilijk te maken. ‘Hoe dan ook blijft het belangrijk je eigen spel te spelen. Dat is de basis.’ De wedstrijd gaat van start met Esther Cordus voor KZ weer inzetbaar op de bank. De vraag is in hoeverre de wedstrijd zich zal ontwikkelen waardoor de international daadwerkelijk speelminuten gaat maken.
Het verschil is minimaal gedurende het eerste deel. Lieneke Pries valt aan Fortuna zijde op met een 5 uit 7 score in een partij waarin fysiek spel regelmatig de boventoon voert. Aan Koogse zijde is het andermaal Emiel de Kruijff die sterk speelt en dat met vier doelpunten weet aan te geven.
Het verschil loopt geen moment verder uit dan twee doelpunten maar wel telkens in het voordeel van de thuisploeg. Vlak voor rust dreigt Jordi Pasma uit te gaan vallen, maar kan opgelapt worden. Op slag van rust is het Sanne Pasma die op prachtige wijze de ruststand op 11-10 brengt. De verwachting van de kenners is dat Fortuna de tweede helft toch meer moet gaan scoren en daardoor de winst kan pakken.
De ploeg van KZ komt goed uit de kleedkamer. Na een goal van Sanne Pasma en Alwin Out weet KZ voor het eerst op voorsprong te komen (11-12). Vlak daarna moet Emiel de Kruijff de strijd staken en dat betekent voor zijn ploeg een duidelijk gemis aan doelpunten.
Het verschil groeit desondanks niet verder dan drie goals. In de fase dat Fortuna dat weet te realiseren krabbelt KZ toch weer op. Heel even dreigt dan ook nog Sanne Pasma uit te vallen, maar zij kan gelukkig blijven spelen. Esther Cordus komt in het veld voor Anna Kriek en speelt zodoende haar 137e wedstrijd in de Korfballeague.
In de slotfase lijkt KZ zich teveel aftroeven en weet de thuisploeg daar het meeste voordeel uit te putten en sluit af met een 18-15 winst. Een uitslag die de vraag doet opborrelen of er nu zo slecht is aangevallen of juist goed verdedigd.
Zaterdag dient KZ in eigen huis te winnen om een derde wedstrijd te kunnen afdwingen. Als KZ een beter scoringspercentage ten toon kan spreiden zijn er mogelijkheden om te gaan voor een finaleplaats.
Tekst: RTVZaanstreek