Sen Roodenburg uit Krommenie wint twee races in Spa-Francorchamps

Krommenie- Begin dit jaar maakte Sen Roodenburg de overstap van de kartsport naar de autosport. Tijdens de eerste twee weekenden van de Ford Fiesta Sprint Cup kwam de 18-jarige coureur uit Krommenie soms ietwat in het gedrang, maar op de Belgische omloop van Spa-Francorchamps sloeg de coureur van Bas Koeten Racing hard terug en won hij op één dag twee wedstrijd. Op zeer enthousiaste wijze nam hij de prijzen in ontvangst.

Sen timmerde afgelopen weekend flink aan de weg door twee overwinning op te strijken. De eerste overwinning van het weekend kwam zondagochtend in de Divisie 1-klasse. In de late namiddag streek hij de tweede overwinning van de dag op, ditmaal zijn allereerste algemene overwinning. Dit alles terwijl hij tot vrijdag nog nooit op het circuit in de Ardennen had gereden, voor Sen was dit een hele belevenis: “Man wat was het vet. Toen ik de eerste keer Eau Rouge heen reed, wist ik niet wat ik meemaakte. Ik werd helemaal naar de grond gezogen, echt geweldig! De eerste vrije training ging eigenlijk boven verwachting goed, ik werd zesde algemeen.”

Met hoge verwachting begon de coureur aan de kwalificatie die samenviel met de kwalificatie van de Mazda MX5-cup. Ook in de races reden deze twee zeer competitieve klasse samen. De rondetijden van Roodenburg waren goed en hij was dan ook tevreden met de kwalificatie: “De kwalificatie ging ook goed, in mijn eigen divisie reed ik de vierde tijd en algemeen reed ik weer op de zesde positie. Het gevoel in de auto was echt goed, dat was fijn. Ze draaien altijd de eerste vijf Nederlanders en de eerste vijf Belgen om, dus mocht ik starten als derde.”

Uitgangspositie

Roodenburg, die commerciële economie studeert aan de Johan Cruijff Academy, ving de race aan vanaf de derde positie, een prima uitgangspositie: “Het gevoel van de wedstrijd was goed, ik startte de race vanaf de derde positie en lag na de eerste ronde op de vierde positie. Hier heb ik eigenlijk de hele race wel rondgezworven. Soms wel leuke gevechten gehad, dus het was heel leuk. Het zat echt de hele race ontzettend dicht bij elkaar, natuurlijk geholpen door de gele vlaggen, safety cars en rode vlag. Het steeds alsof we opnieuw gingen starten, zo dicht zat het bij elkaar in de buurt.”

Met nog één ronde te gaan zag de Noord-Hollander de overwinning in de Divisie 1-klasse steeds dichter bij komen, maar toen leek het met nog zeven kilometer te gaan allemaal in het water te vallen: “In de laatste ronde, de eerste bocht werd ik door degene achter me als het ware bijna getorpedeerd omdat hij zich verremde. Ik wilde gewoon een goede exit hebben, maar omdat hij wijd schoot moest ik rechtdoor rijden en kwamen er twee jongens aan mij voorbij. In de allerlaatste ronde heb ik alles gegeven. In de ronde haalde ik iemand al in en in de laatste bocht pakte ik de leiding weer af.”

Zware wedstrijd

Na slechts drie raceweekenden in de Ford Fiesta had de keeper van FC Zaanstad al goud in handen, zijn allereerste autosport overwinning had hij in de pocket: “Het was wel een hele zware wedstrijd, ik werd steeds aangetikt en voelde soms iemand tegen me aan rijden. Het leek net op karten, en dat kan ook met deze auto’s, ook al is het niet de bedoeling dat ik een auto in mijn zijkant krijg.”

Na de eerste race wist Sen alleen nog niet dat het nóg mooier zou gaan worden. De tweede race van de dag mocht de bestuurder van de blauw-witte Ford Fiesta aanvangen vanaf de zevende positie. Hij had dus nog wel wat plekjes goed te maken, dit leek Roodenburg met alle gemak van de wereld af te gaan: “Ik had het niet verwacht, maar mijn motor is zo goed. Ik liep op het rechte stuk gewoon echt weg. Maar alweer was er meteen een rode vlag, omdat er iemand hard vanaf schoot in de dubbele linker. Op de grid was het ook zo warm tijdens de rode vlag, het was echt niet normaal.”

Hij ging binnen de kortste keren aan de leiding van de wedstrijd, hij was naar eigen zeggen best rustig, want aan de leiding rijden van een kartrace vond hij toch echt spannender: “Met karten vond ik het altijd heel apart om op P1 te liggen omdat je moeilijk kunt anticiperen hoe ver degene achter je ligt. Nu is het een stukje makkelijker doordat ik gewoon door mijn achteruitrijspiegel kan kijken. De auto voelde ook weer zo goed aan, ik kon er echt alles mee doen.”

Met een lading aan bekers verliet de 18-jarige coureur het circuit van Spa-Francorchamps. Als één van de snelste coureurs van het weekend bekroonde Sen zijn werkzaamheden met een flinke kroon. Een half jaar geleden had hij hier niet over durven dromen, toen vertelde hij namelijk het volgende: ik ga proberen om mezelf zo snel mogelijk te ontwikkelen en daar heb ik zeker vertrouwen in. “Misschien is het mogelijk om een keertje in de Junior divisie een podium pakken. Maar het hoofddoel is gewoon veel leren dit jaar.”

Met een bezweet hoofd en brede glimlacht nam de eerste prijs in ontvangst. (Foto: aangeleverd)