Skeelerliefhebbers opgelet: Omloop van de Engewormer op zaterdag 8 juli

Jeugd op weg voor wedstrijd over één ronde van 5,5 km.
Jeugd op weg voor wedstrijd over één ronde van 5,5 km. (Foto: Facebook Omloop van de Engewormer)

Het start/finishdoek hangt voor de deur van Manege Veldt, bij de Tolbrug naar de Wijde Wormer. Vanaf de start is het tegen de westenwind in langs het bruggetje van het Kerkepad naar IJsclub Nova Zembla, daarna wordt de idyllische Bartelsluisbuurt bereikt. Vanaf hier voert de route langs de Zaan op zijn breedst bij de “Adelaar”, de verkeersdrempels dienen om auto’s af te remmen maar niet de skaters, die kunnen er met gemak overheen. Dan kunnen met name de toerrijders genieten van de zwaaiende Zaanse Schans-wieken en van de dijkweg precies tussen natuurreservaat Kalverpolder en natuurcollectief Enge Wormer. Daarna nog één linkerbocht en dan gaan de skaters langs de Ringsloot richting start/finish.

Het parcours is tijdens de Omloop vrij van al het andere verkeer, de skaters hebben het rijk even alleen op de erftoegangsweg Engewormer. Motorordonnansen zorgen dat wedstrijdrijders en toerrijders elkaar veilig kunnen passeren. Bij buurtschap Zaanoever is een rustpuntje, met ‘koek en zopie’.

Wethouder sport Wormerland, Rick Ossendorp geeft op 8 juli het startschot om: 17.00 uur voor de jeugd vanaf 14 jaar (1 ronde van 5,5 km); 17:02 uur voor het jeugdparcours tot en met 13 jaar (1000 meter); 17:30 uur voor wedstrijdrijders Oomssport Skeelercup (8 ronden) en om 17:32 uur voor toerrijders (maximaal 7 ronden).