Vier keer acht minuten van de landstitel af

Vier keer acht minuten van de landstitel af

Zaandam – In die wetenschap springen de waterpolomannen van ZV De Zaan en Widex GZC Donk zondagmiddag in het water van zwembad De Slag. Beide teams hebben voorafgaand een overwinning behaald en vandaar nu de derde wedstrijd. Dat levert onder toezicht van (sport)wethouder Gerard Slegers een zinderende partij op waarbij de gasten toch aan het langste eind trekken en hun zevende landstitel bemachtigen via een 8-9 zege.
Donk neemt het initiatief en laat twee schoten los op doelman Huisman. Het eerste schot aan Zaandamse zijde volgt waarna het Pascal Jansen is die de 1-0 binnenschiet. Donk antwoord daarop met een schot op de paal.
In de aanval twijfelen de Zaankanters in die fase. Donk raakt andermaal de paal en als er een uitsluiting volgt aan Zaankant is het Stan van den Heuvel die de gelijkmaker inschiet (1-1). De daaropvolgende aanval is het Donk dat in de korte hoek weer de voorsprong pakt, maar trekt Phil Brantjes de stand gelijk (2-2).
In het tweede deel is het Donk dat toch weer de voorsprong pakt (2-3) en zijn er in het veld veel doorwisselingen. Een schot van Rik Keizer wordt bekwaam gekeerd door Donk goalie Van Rossum. Na een uitsluiting van een Donk speler komt De Zaan weer op gelijke hoogte (3-3). Het is met nog ruim drie minuten te gaan is het Veerhuis die de 3-4 binnen schiet. De 4-4 volgt via Phil Brantjes en krijgt coach Johan Aantjes geel van de referee.
Bij aanvang van het derde gedeelte is de vraag of er – net als eerder – in dit deel van de strijd het verschil gemaakt kan worden. Aan de kant van Donk is het Van den Heuvel die schitterend de 4-5 via beide palen over de doellijn laat gaan. Dan is er de vijf meter worp die door Guus van Iepereen benut wordt en is het 4-6.
Met nog vijf minuten te gaan weet Angelo Korver het gat weer kleiner te maken (5-6) als diezelfde Korver zijn strafworp even later gestopt ziet door Van Rossum.
Dat leidt De Zaan gelukkig niet af en is het Stan Meijn die de stand in evenwicht schiet (6-6). Dat is van korte duur want aan het einde van het derde part is het Donk dat met 6-8 leidt door doelpunten van Maurice Dentro en de Spanjaard Erik Brugué .
In de laatste acht minuten zal De Zaan alles moeten geven om de landstitel binnen bereik te houden. De eerste fase geeft een op en neer gaand beeld met diverse doelpogingen zonder scores. Met nog 5-17 minuten te gaan is er het verschil van drie goals in het voordeel van de gasten (6-9). Dat blijkt nog niet het breekpunt. Korver verkleint de achterstand (7-9) en na een tweetal uitsluitingen is het Nick van den Bree die, met nog ruim drie minuten te spelen, de 8-9 aan laat tekenen.
Diverse spelers liggen dan met twee P’s in het water. Er wordt weliswaar aan Zaan zijde hard gewerkt , maar de gasten verdedigen naar behoren. De laatste aanval is voor De Zaan, maar het schot aan het einde daarvan gaat over en dat maakt dat de gehele equipe van Widex GZC Donk juichend te water gaat.
De droom van ZV De Zaan spat uiteen, maar mag de ploeg vol trots terugkijken op een prima seizoen dat afgesloten zal worden met de bekerstrijd.
bron: rtvZaanstreek