Wijndal verrast Wonderboy: ‘Voel me superveilig bij AZ’

Zaanstad- Samen met zijn teamgenoten van de Wonderboyz houdt Daan (21) het AFAS Trainingscomplex schoon. AZ-aanvoerder Owen Wijndal bracht een verrassingsbezoek aan de supporter met het syndroom van Down, die bij AZ zijn tweede thuis heeft gevonden.

AZ-supporter Daan (21) is geboren met het syndroom van Down. Voor ouders Stella en Jasper was het flink schrikken. Ze hadden nog weinig kennis over het syndroom van Down en wisten niet goed wat hen te wachten stond. Wel besloten ze al vroeg dat hun zoon zoveel mogelijk zou opgroeien met mensen zónder het syndroom van Down, zodat ze van elkaar zouden kunnen leren. Ze zagen het als missie om te voorkomen dat hun zoon uitgesloten of in een hokje geplaatst zou worden.

Schot in de roos
Nadat Daan het speciaal onderwijs afgerond heeft, merkten zijn ouders dat het lastig is om een passende baan voor hem te vinden. Zijn ouders horen via vrienden over het project Wonderboyz bij AZ, waarbij jongeren met een beperking dagbesteding aanboden krijgen. Daan startte met een stage, wat een schot in de roos bleek. Zijn stage werd verlengd met een vaste plek in het team van de Wonderboyz van AZ.

‘Voel me hier superveilig’
Niet alleen vindt Daan het werk ontzettend leuk, hij is zelfstandiger geworden en voelt zich thuis bij de club. Hij geniet vooral van de omgeving en de interactie met de spelers en trainers. Ook wordt hij goed begeleid, wat extra belangrijk is voor het gezin sinds bij de vader van Daan zes jaar geleden de ziekte van Parkinson gediagnosticeerd is. “Als ik bij AZ ben, ga ik altijd schoonmaken. Het maakt me niet uit wat, als ik maar schoonmaak”, zegt Daan. “Soms zit ik niet zo lekker in mijn vel, omdat m’n vader achteruit gaat. Bij AZ word ik altijd getroost. Mijn begeleiders zijn tof. Ik voel me superveilig bij AZ.”

Onderdeel van de club
Niet alleen Daan is blij met de Wonderboyz, ook AZ ervaart het als een aanwinst voor de club. Captain Owen Wijndal is zeer te spreken over zijn ‘teamgenoten’: “Op het trainingscomplex maken de Wonderboyz de ballenhokken schoon, ruimen ze de cornervlaggen op, maken ze de velden schoon en helpen ze met de lunch. Iedereen die op het trainingscomplex stapt is onderdeel van ons team. Daar horen zij zeker bij.”

Voetbal Geeft
In de speciale videoserie Voetbal Geeft wordt door de Eredivisie met Maatschappelijke Partner VriendenLoterij stilgestaan bij de impact die Eredivisie-clubs hebben in de maatschappij en wat dit voor een individu kan betekenen. Bekijk hieronder de AZ-aflevering met Daan en Owen.