Winnaars Zaanse Sportverkiezingen 2022 bekend: ‘Onze topsporters zijn fantastische ambassadeurs voor de Zaanstad’

Zaanstad- Het Zaantheater was gisteravond het feestelijke en sportieve decor van de tweede Zaanse Sportverkiezing. De genomineerde sporters hebben het afgelopen jaar allemaal op het hoogste niveau gestreden voor de winst. Wethouder Sport Gerard Slegers: “Alle lof voor de prestaties van deze toppers. Onze topsporters zijn fantastische ambassadeurs voor de Zaanse sport. Zij inspireren inwoners om het beste uit zichzelf te halen en hun dromen waar te maken. Zij motiveren kinderen om ook te gaan sporten en hun talenten verder te ontwikkelen. Dat is van onschatbare waarde. Ik wil iedereen van harte feliciteren met hun prestaties in 2022 en voor het nóg beter op de kaart zetten van Zaanstad als topsportstad.”

Sportman van het jaar Yoeri Havik
Wielrenner Yoeri Havik is sportman van het jaar geworden. Havik is een wielrenner die zowel actief is op de baan als op de weg. In 2022 is hij eerste geworden op het WK puntenkoers en heeft hij samen met Niki Terpstra de Zesdaagse van Rotterdam gewonnen. Havik komt uit een baanfamilie met een rijk verleden zoals zijn opa Cees Stam en oom Danny Stam.

Sportvrouw van het jaar Lynn Snel
Karateka Lynn Snel is verkozen tot sportvrouw van het jaar. Snel is karateka bij Fightin’ Nabil. In 2022 heeft zij veel gevochten met een hoop prestaties: onder andere een 1e plek op de Poolse open tot 61kg, 1e op de K1 Series A tot 68 kilo, 1e op het NK en een 3e plek bij de Premier League in Rabat. Naast topsporter is zij docent lichamelijke opvoeding bij basisschool Rosa Boekdrukker in Amsterdam.

Paralympisch sporter van het jaar Sander Koomen
Sander Koomen (triatlon) is verkozen tot paralympisch sporter van 2022. Bij Koomen is het Usher syndroom vastgesteld. Dat is een erfelijke aandoening waarbij zowel het horen als het zien aangetast is. Koomen heeft onder andere de eerste plaats behaald op het NK paratriathlon en hij is 14e op de paratriathlon ranking.

Sporttalent van het jaar Marloes Steenbeek
Marloes Steenbeek (Schoonspringen) is sporttalent van het jaar. Steenbeek is 17 jaar en heeft in 2022 een aantal mooie prestaties neergezet zoals een eerste plek op het NJK en een tweede plek bij zowel Duet technical en duet free op de Artistic Swimming World Series.

Coach en sportploeg van het jaar
Waterpolocoach Nick van den Bree ging er met de titel sportcoach van het jaar vandoor. Van den Bree is in 2022 de nieuwe hoofdtrainer en coach van ZV de Zaan vrouwen 1 geworden. Onder zijn leiding wonnen zij de Supercup gewonnen en mochten zij deelnemen aan de Champions League. De sportploeg van het jaar is de waterpoloploeg van ZV de Zaan Heren 1. De heren van ZV de Zaan spelen op het hoogste niveau in het waterpolo, de eredivisie waar zij strijden om de landstitel. In 2022 werden zij bekerwinnaar en winnaar van de Supercup.

Sport kan niet bestaan zonder vrijwilligers
De Zaanse sport kan niet bestaan zonder de vele actieve vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun club. Stadsdichter Lisa van Tongeren droeg een mooi gedicht voor dat zij speciaal gemaakt had voor alle sportvrijwilligers. Wethouder Slegers riep alle zeven genomineerde sportvrijwilligers uit tot winnaars in deze categorie. Dat zijn:

  • Siem Vriend          AV Lycurgus
  • Danique Steur      ZV de Ham
  • Cindy Kok             ZV de Ham
  • Marco Steensma  KZ/Thermo4U
  • Wim de Vries        Hengelsport Vereniging Zaanstreek (HVZ)
  • Hans Roodzand   Hengelsport Vereniging Zaanstreek (HVZ)
  • Frank Zwenne      TV Zaansport

Uitreiking Veilig Sportklimaat-bord: Lycurgus
Atletiekverenging Lycurgus uit Assendelft) is al een tijd bezig om een zo Veilig mogelijk Sportklimaat te creëren voor leden, bezoekers en vrijwilligers ed. Zij heeft belangrijke onderwerpen zoals VOG’s, gedragsregels en het promoten van een veilig sportklimaat goed geregeld. Lycurgus besteedt tijdenss bijeenkomsten regelmatig aandacht aan een veilig sportklimaat. Daarom reikte Gerard Slegers het Veilig Sportklimaat bord uit aan deze vereniging.

Veilig Sportklimaat Zaanstad is een campagne van gemeente Zaanstad, Sportbedrijf Zaanstad & GGD Zaanstreek-Waterland. Het traject doorloopt het Sportbedrijf met verenigingen om een zo veilig mogelijk sportklimaat te creëren.

Alle winnaars van de Zaanse sportverkiezingen 2022 (foto: Mike Bink)