Wormerse Zwembad het Zwet wordt duurzaam gerenoveerd

Wormer- Het zal voor menig recreant en sportfanaat een opluchting zijn, want er zal flink geïnvesteerd worden in Zwembad het Zwet. Dit werd recent unaniem aangenomen door de gemeenteraad van Wormerland. Dit betekent dat het zwembad voor langere tijd zijn bestaansrecht zal behouden. Wat staat er allemaal op de planning?

Manager Harry Knevel van Sportfondsen Nederland kan wel een gat in de lucht springen nu het zwembad eindelijk gerenoveerd gaat worden. ‘Veel apparatuur is verouderd of aan het einde van zijn levensduur. Zo ook de verwarmingsketels die warm water produceren. Die worden eerst vervangen met efficiëntere en moderne hoog rendement ketels. Daarnaast zullen er maar liefst 60 zonnepanelen van 320 Wattpiek op de accommodatie worden aangebracht. Maar omdat deze een levensduur van zo’n 20 jaar hebben, wordt eerst de gehele dakbedekking vervangen, omdat je er anders niet meer bij komt.’

Door de grote hoeveelheid eigen geproduceerde elektra zal ook het elektriciteitsnet waarschijnlijk op de schop moeten. Dit wordt momenteel onderzocht. De zonnepanelen zullen er voor moeten gaan zorgen dat de verwarming van de opstallen en douches zonder gas kunnen. Bovendien zullen de panelen buiten de maanden dat het bad geopend is, energie terugleveren aan het elektriciteitsnet. Men verwacht een besparing van ruim 8000 euro op jaarbasis te behalen tegen een investering van om en nabij 175 duizend euro zo staat te lezen in de besluitvorming van gemeente Wormerland. De teruggeleverde elektriciteit aan het net is niet in dit bedrag verdisconteerd. Ongeveer een 50 duizend euro wordt gefinancierd uit de ‘bestemmingsreserve duurzaamheid’. De rest uit het ‘MOP’ (Meerjaren-onderhoudsplan)

Van andere opties die tot besparingen leiden, zoals het afdekken van het bassin, is uit veiligheidsredenen afgezien. Daarnaast is het gevoelig voor vandalisme. Dat is in het verleden gebleken toen er wel een afdekking was die werd vernield. Opwekking van warmte d.m.v. ‘heatpipes’ is ook nog overwogen, maar haalde de eindstreep niet. Toch is het doel om ruim voor 2050 geheel ‘fossielvrij’ te zijn, dus wellicht is dit een optie voor de toekomst?

Hiermee is de klus echter nog niet geklaard. De bassins zijn voorzien van blauwe verf. Jaar na jaar wordt, waar nodig, een nieuwe laag aangebracht en dit gebeurd al bijna 50 jaar zo. Hoogste tijd dus om de gehele verflaag eraf te halen en te voorzien van een nieuwe, een immense klus. Of dit in zijn geheel te doen valt voor de start van het nieuwe zwemseizoen is afwachten. Ook zal een groot deel van de gazons zal opnieuw worden voorzien van een grasmat, en waar nodig worden opgehoogd, zodat er volgend seizoen weer optimaal gerecreëerd kan worden in dit prachtig gelegen zwembad. De werkzaamheden starten direct na de sluiting. Het zwembad is nog geopend tot en met 29 augustus.