Zaans succes op halve finale D/E niveau acrogym 2022

Zaanstad – De acrogymnasten uit regio Zaanstreek/waterland hebben een moeizame en spannende aanloop, richting de halve finale gehad. Desondanks hebben een aantal teams de halve finale bereikt en daar mooie resultaten behaald. Martine Verhoeven-Verhoog maakte namens Team Turncademy, CCO Zaandam en DEV Oostzaan onderstaand verslag.

De acrogymnastiek-sport heeft het in de coronatijd zwaar te verduren gehad. Dit komt omdat het een teamsport is, waarbij men nauw samenwerkt. Men houdt elkaar vast en steunt ook op elkaar tijdens de uitvoering van de sport. Het is daarbij dus noodzakelijk om binnen anderhalve meter van elkaar te kunnen staan. De leden hebben in coronatijd soms helemaal niet kunnen trainen. Op andere momenten in die periode mochten zij alleen maar buiten trainen, terwijl dit normaal gebeurt in een sportzaal. Soms werd er ook gekozen om individuele trainingen online te organiseren. Al met al dus een hele ongewone situatie voor de deelnemers.

Lastig begin

In februari van dit jaar was het al twee jaar geleden, dat de gymnasten een wedstrijd hadden meegemaakt. In 2020 kwamen ze niet verder dan de eerste districtswedstrijd. Daarna kwam corona. Logisch dus dat de gymnasten blij waren dat er versoepelingen kwamen. De eerste plaatsingswedstrijd zou worden gehouden op 19 maart in Wormer. De oorlog in Oekraïne zorgde er echter voor dat de organisatie op 8 maart moest vernemen, dat de geplande wedstrijden daar toch niet gehouden konden worden. Binnen tien dagen werd een vervangende zaal in Zaandam Zuid gevonden waardoor de districtswedstrijden toch konden doorgaan. Deze waren namelijk noodzakelijk om door te kunnen stromen naar de halve finale. Met vereende krachten van alle verenigingen, lukte het om de eerste en de tweede plaatsingswedstrijd alsnog te organiseren. De laatste vond plaats op 2 april. Vanuit deze twee wedstrijden gingen er drie teams van Turncademy en vijf teams van CCO Zaandam door naar de halve finale in Gramsbergen.

Limiet gehaald

Op zaterdag was het eerst de beurt aan de teams van Turncademy Wormer. Dominique en Iris deden mee in de E-damesparen junioren. Zij werden twaalfde met een score van 21,610 punten. Dit betekende dat ze hun limiet hebben gehaald en daarmee op de reservelijst staan voor de aankomende finale. De D-damesgroep van Turncademy bestaat uit Nina, Simone en Anne. Zij kwamen eveneens op de reservelijst, na het behalen van de totaalscore van 21,970. Indy en Elisa zijn het D-damespaar juniorenteam van Turncademy. Zij waren blij verrast toen bleek, dat zij de beste waren binnen hun categorie. Zij werden verdiend eerste met 23,190 punten.

Reservelijst

CCO Zaandam stuurde vijf teams op zondag naar hun halve finale. Als allereerste van de dag mochten Firy, Senna en Fleur hun oefening laten zien aan het publiek en de jury. Deze oefening kende geen grote fouten, maar werd helaas laag gewaardeerd. Het leverde 19,040 punten op, wat resulteerde in een zesde plaats. Het damespaar Esmey en Anna wisten wel hun limiet te pakken, maar door het grote deelnemersveld in de E-jeugd was de score van 22,320 niet meteen genoeg voor de finale. Daardoor komt ook dit team terecht op de reservelijst. Daar vinden we ook voor het team van Lynn, Faye en Beatriz. Deze damesgroep deed mee binnen de E-Junioren en behaalden een score van 21,270 punten.

Zilver

De zondag was (net als de zaterdag) verdeeld in drie delen en in het laatste gedeelte daarvan kwamen dan eindelijk de laatste teams in actie. Iris en Elânur wisten hun oefening zo goed neer te zetten, dat dit resulteerde in een zevende plaats van alle D-damesparen senioren. Met een score van 22,850 punten mochten zij door naar de finale in Kampen. Dit doen zij samen met de meiden Lâle, Chantal en Margarida. Deze wedstrijdgroep op D niveau komt ook van CCO Zaandam. Ondanks een blessure lieten deze meiden hun beste oefening van dit seizoen zien. Dat zag de jury ook en beloonde dit met 22,920 punten. Stralend stond het drietal op het podium. Met een zilveren medaille hebben ook zij zich direct geplaatst voor de NK Finale D/E niveau 2022 in Kampen op 11 juni.

Showsport

De meiden uit bovengenoemde teams komen uit verschillende plaatsen in en rondom Wormer en Zaandam. Deze teamsport kan vanaf vijf jaar worden beoefend en bestaat uit kracht, lenigheid en dans. Acrogymnastiek is een showsport, waarbij acrobatische elementen en dans worden gecombineerd. Turncademy Wormer houdt op 10 juni een talenten dag voor geïnteresseerden vanaf vijf jaar. En zoals de naam Turncademy al doet vermoeden wordt daar ook turnles gegeven. Daardoor zijn ook toekomstige turnsters welkom. Vooral als zij geboren zijn tussen 2014 en 2018. Voor meer informatie kun je mailen naar info@turncademy.nl en daarin aangeven waaraan de gymnast in spé het meeste interesse heeft. CCO Zaandam geeft acro-les in Zaandam en DEV Oostzaan uiteraard in Oostzaan. In onze regio zijn dus voldoende mogelijkheden, om eens kennis te maken met deze leuke sport.

Het NK voor de D/E gymnasten vindt plaats op 11 juni in Kampen en het NK voor de A/B/C niveaus zal plaatsvinden in Ahoy. Hiervoor heeft ook een team van CCO Zaandam zich inmiddels geplaatst. Voor meer informatie kun je kijken op www.okwn.nl

Foto aangeleverd: In de prijzen!