ZV De Ham doelvrouwe Anne Collas staat haar ‘mannetje’

Zaanstreek – In het nationale waterpolo zijn buitenlandse spelers en speelsters al een vertrouwd gezicht. In de nationale competitie acteren ook diverse internationals. Bij ZV De Ham is dat de Francaise Anne Collas die Oranje in de kwartfinale als laatste trof en met haar team diep moest buigen.

Zij speelde vanaf haar negende levensjaar bij ZV De Zaan. Een club waar menig niet-Nederlandse topper een plek wist te vinden. Anne stapte in 2020 over naar ZV de Ham. De verhuizing naar De Ham was geen standaard geval. Als snel kwam corona om de hoek kijken en was het vinden van een plek in de groep best ingewikkeld. Het was echter Anne die al snel uit haar schulp kroop. Zienderogen begon zij zich steeds meer thuis te voelen bij De Ham.

Groei

In de achterliggende seizoenen is Anne enorm gegroeid. Niet alleen haar keeperskunsten zijn sterk verbeterd, ook haar zelfvertrouwen is enorm gegroeid. Dat is voor een groot deel aan haarzelf te danken, maar – zo weet men binnen De Ham – ook aan de keeperstrainer en mentale steun Marcel Kalkhoven. Het is juist Marcel over wie Anne altijd met veel liefde en bewondering zal praten. Haar talent is niet altijd gezien en heeft daardoor ook niet altijd het verdiende podium gekregen.

Selectie plek

Na twee goeie seizoenen gedraaid te hebben wilde Anne meer. Haar sportieve grens was nog niet bereikt. Anne is half Frans en in bezit van een Frans paspoort. Anne en coach Henk ten Kley zagen kansen in het nationaal team van Frankrijk. Die heeft zij gegrepen en resulteerde in een Franse EK selectie plek. De Fransen openden tegen Israël (7-8 verlies), gevolgd door een 14-15 winst op Servie, een ingecalculeerde 4-16 nederlaag tegen Spanje, aansluitend Slowakije dat met 5-28 te sterk bleek waardoor een duel met het ontketende Nederland (22-3 voor Oranje) het einde van de rit betekende.

Succesvol

Anne wist haar doel met verve te verdedigen. Enige cijfers want tegen Israël kende zij een reddingspercentage van 50% en kon twee strafworpen niet keren. Tegen Servie was haar reddingspercentage 33,3% en wist zij drie van de zeven strafworpen te stoppen. Ook tegen Spanje ging het goed voor Anne. Een reddingspercentage van 44,8% en wist zij vier van de zeven strafworpen te keren. Tegen Slovakije (28-5 verlies) keepte Anne het eerste part waarna de tweede keeper de kans kreeg. Anne stopte ook nu weer een strafworp en werd in haar deel van de partij niet gepasseerd.

In het Nederlands team trof Anne bekende namen als Britt van den Dobbelsteen (ZV De Zaan, keepster), Bente Rogge (ZV De Zaan), Maartje Keuning (CN Sabadell, Spanje) en Kitty Lynn Joustra (University Berkeley, USA).

In de achterliggende seizoenen is Anne enorm gegroeid.

In de achterliggende seizoenen is Anne enorm gegroeid. (Foto: ZV De Ham ZC)