Zv de Zaan op naar finale NK: Waterpoloteams Zv de Zaan plaatsen zich voor finale Nederlands Kampioenschap

Zaandam – De beide waterpoloploegen van Zv de Zaan hebben zich het afgelopen weekend geplaatst voor de finale om het Nederlands kampioenschap welke komend weekend wordt gehouden.De dames hadden geen moeite met UZSC. Thuis won de ploeg van coach Mick van den Bree met 14 – 8  terwijl een dag later het verschil in Utrecht nog groter was: 5 – 13.

De mannen hadden het achteraf ook niet moeilijk. Polar Bears, met reeds acht titels op zak, had weinig in te brengen tegen de Zaankanters.In De Slag won De Zaan met 17 – 10. In Ede grepen de mannen van de Griekse coach Andreas Miralis met 10 – 14 de winst. GZC DONK uit Gouda is voor beide Zaanse teams de tegenstander.

Gewijzigd spelschema

De KNZB heeft in overleg met de betreffende verenigingen het schema van de finale wedstrijden om het Nederlands kampioenschap gewijzigd. Om de supporters tegemoet te komen is er besloten dat zowel de heren als de dames hun duellen vrijdag en zaterdag achter elkaar in het zelfde zwembad afwerken. Het protocol ziet er nu als volgt uit: vrijdag Gouda 19.15 uur: GZCDonk – Zv de Zaan (H). Om 20.45 uur: GZCDonk – Zv de Zaan (D). Zaterdag Zaandam 16.00 uur: Zv de Zaan – GZCDonk (H) en om 18.00 uur: Zv de Zaan – GZCDonk (D). Een eventuele derde wedstrijd wordt zondag wel in het zwembad gespeeld van het team dat in de reguliere competitie hoger is geëindigd. Mocht het mannenteam de titel grijpen, dan zou dat het eerste Nederlands kampioenschap van een Zaans heren waterpolo team betekenen. Bij de dames ligt dat anders. Zv de Zaan is ontstaan uit een aantal fusies waar ook Nereus deel vanuit maakt. De dames van Nereus behaalden vanaf 1989 tot en met 2001 niet minder dan zeven kampioenschappen.