Zwembad De Slag stap dichterbij realisatie

Zaanstad- Burgemeester en wethouders hebben ingestemd met het ontwerp van zwembad De Slag en hebben het krediet beschikbaar gesteld voor de bouw. Het nieuwe zwembad krijgt een plek op het nieuwe en nog te ontwikkelen multifunctionele sportcomplex Hoornseveld.
Zwembad De Slag in Zaandam Zuid is verouderd en aan vervanging toe. In 2016 besloot het college om deze te vervangen en op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Het nieuwe zwembad krijgt een centrale plek op het sportcomplex Hoornseveld. Op dit sportcomplex komen vele sportaccommodaties en diverse voorzieningen.
Duurzaam en bereikbaar
Wethouder Sport, Gerard Slegers: “Zwembad De Slag krijgt een mooie, prominente plek op het nieuwe sportcomplex. Ik ben er erg trots op dat het zwembad de afmetingen krijgt van een eredivisiebad. Dit betekent dat we de verenigingen kunnen faciliteren in hun behoefte en dat er straks eredivisiewedstrijden kunnen worden georganiseerd met meer publiek. Daarnaast voldoet het bad straks aan alle klimaateisen en worden duurzame materialen gebruikt.” Het zwembad wordt aangesloten op het warmtenet. Alle gebouwen op het Hoornseveld worden gasloos en waar dit mogelijk is, wekken ze zelf energie op. Het klimaat verandert en de kans op extreme hitte en wateroverlast neemt toe. De openbare ruimte op en rondom het sportcomplex wordt zo ingericht dat water goed op te vangen is in het groen maar ook te bergen en af te voeren is. Om sportcomplex Hoornseveld goed bereikbaar te maken, komt er een aansluiting op de Prins Bernhardweg. Er komt ook een (auto/fiets)brug vanuit het Oostzijderpark  over de Gouw naar het sportcomplex.
Ruimte voor (woningbouw)ontwikkeling
Door efficiënter met de beschikbare ruimte voor sportvoorzieningen om te gaan, komt er op andere plekken in Zaandam ruimte voor ontwikkeling, zoals op de huidige locatie van Sportpark Oostzijderveld (zo’n 320 woningen). Op de plek waar het huidige zwembad zit, in de Kleurenbuurt, komt extra ruimte vrij voor zo’n 130 woningen. Tegelijkertijd wordt een kwaliteitsslag gemaakt voor het Sportcomplex Hoornseveld. Daarmee past deze investering bij de groei van de stad en de ambities die Zaanstad onder andere met het beleidsprogramma MAAK.Zaanstad nastreeft. Het huidige Sportcomplex Hoornseveld zal veranderen in een nieuw, uitnodigend en multifunctioneel sportpark met verschillende verenigingen.

Afbeelding van de mogelijke uitstraling van het nieuw te bouwen zwembad De Slag 

Impressie sportcomplex Hoornseveld met in het midden zwembad De Slag