Truus van Duin (70) zet na 46 jaar punt achter Studio 2

Assendelft – “Ik heb iemand gevonden die net zo gek (op dansen) is als ik om mijn levenswerk voort te zetten. Een mooi moment om een stapje (danspasje) terug te doen want echt stoppen zal ik nooit”, zegt Truus van Duijn. Na 46 jaar zet ze een punt achter Studio 2, Dorpsstraat 1062. De plek waar generaties Zaankanters onder haar bezielende leiding klassiek ballet, streetdance, hip-hop en alle andere moderne dansvormen leerden.

‘In Rick heb ik opvolger gevonden die net zo gek op dansen is als ik’

In de 22-jarige Rick Wingelaar heeft Truus de perfecte kandidaat gevonden om haar dansschool voort te zetten. Dat doet hij op steenworp afstand van de oude locatie. Als baby ging Rick al mee naar de dansles die zijn moeder bij Truus volgde. “Toen ik zeven werd ging ik bij Truus leren dansen en was gelijk verkocht”, zegt Rick. Hij ziet met de overname zijn grote droom waarheid worden; een eigen dansstudio. Waarbij hij zorgvuldig de unieke sfeer die Studio 2 kenmerkt behoudt.

Bijna nummer 1062…

“Het lesrooster komt ook overeen met wat Truus aanbood. Inclusief de vaste leraren”, zegt Rick. Hij heeft bovendien het geluk een prachtige ruimte op loopafstand van Studio 2 te kunnen betrekken. Op de Industrieweg 10 G2 – waar ooit het winkelcentrum was – opent hij komende zaterdag op de eerste etage zijn RDC Studios. “Met een beetje fantasie is dit huisnummer bijna 1062”, lacht de jonge ondernemer.


Attributen van  voorstellingen die allemaal een mooi verhaal hebben moeten nog uitgezocht in Studio 2 …  

Moderne dansschool

In zeven weken tijd heeft hij keihard gewerkt om de grote ruimte om te toveren tot moderne dansschool. “Inclusief bar en wachtruimte waar de ouders de vorderingen van hun kind kunnen volgen op een tv-scherm zodat ze niet worden afgeleid.”

Familiegevoel blijft bestaan

Nog een paar deuren moeten in de verf maar dan kan Rick weer doorgaan met wat hij het liefste doet: dansles geven. Dit doet hij met behulp van een team gedreven docenten. Van klassiek ballet tot breakdance, van modern tot Afro en van hip-hop tot musical. Zeven dagen in de week kunnen de dansfans in allerlei stijlen leren dansen.

“Tegelijk staat RDC Studios ook voor plek waar je je jezelf mag zijn. Je emoties in de dans kunt uiten. Inclusief het familiegevoel dat het handelsmerk is van Studio 2.” In de nieuwe naam RDC Studios is dat ook opgesloten: “Royal staat voor het Royal Flush Game team van docent Dwinna Anson, beter bekend als Dwayne, waarmee ik de EK en WK kwalificatie behaalde. De D staat voor Dance en de C voor Community. Want RDC Studios gaat verder dan dansen alleen. Het wordt een plek waar mensen naar elkaar luisteren en gewaardeerd kunnen voelen”, licht Rick toe.

Het pad naar die opzet heeft de inmiddels 70 jaar jonge Truus voor haar opvolger uitgezet. Ook al stopt ze nu haar Studio 2 en zegt ze met onverminderde levenslust ‘mijn leven begint nu pas’, dansen blijft haar grote passie. Waarbij de liefde voor tapdance soms spontaan hoorbaar is in de winkel…

Drumstel

“Als ik voor de kassa moet wachten, tap ik soms vanzelf nieuwe ritmes. Ik heb een drumstel onder mijn benen!”, zegt ze met brede lach. Truus is een (h)eerlijke – met alle respect en door haar zelf gezegd – ‘vakidioot’. Van jongs af aan zat ze al op klassiek ballet maar raakte op twaalfjarige leeftijd in de ban van musical na het zien van de film West Side Story.


Rekken vol showkleding moeten uitgezocht….

Vierde generatie

“Ik ging in de leer bij Helen Lerclerq (het ‘zwarte schaap van het Nederlands ballet’ aldus een betiteling uit 1977 in de Provinciale Zeeuwse Courant) die de voorloper van beatballet gaf. Vervolgens werd ik zelf dansdocent. Zo gaf ik overal in de Zaanstreek les. Van buurthuis De Snuiver in Krommenie tot het Drieluik in Zaandam. Aan hoeveel kinderen ik les heb gegeven? Geen idee. Het moeten er duizenden zijn. Ik geef nu les aan de vierde generatie leerlingen uit hetzelfde gezin.”

Gelukshormoon

Dansfans die bij Studio 2 binnenstapten, werden familieleden die allemaal dezelfde passie hadden; dansen en daarbij jezelf mogen zijn. “Er zijn vriendschappen voor het leven ontstaan”, zegt Truus. “Bij dansen valt alles om je heen weg. Het is alles loslaten. Dansen is je durven uiten door beweging. Wist je dansen je fijn laat voelen? Als je danst, maak je in je hersenen het gelukshormoon Endorfine aan. Op muziek op zoek gaan naar je gevoel waar je je fijn bij voelt, hoe mooi is dat? Die boodschap heb ik altijd uitgedragen. Waarbij het nu de beurt is aan Rick om dat te doen. Studio 2 is in RDC Studios verjongd, verhuisd en vernieuwd!”

Open huis

Hoe hij dat gaat doen is zaterdag 3 september te zien. Van 10.00 tot 14.00 uur is er een inloop waar een hapje en drankje klaar staat. Bovendien zijn er leuke dance workshops.

Kijk voor meer informatie op www.rdcstudios.nl

Rekken vol showkleding moeten uitgezocht....
Show attributen die allemaal een mooi verhaal hebben...

Het pand waar Studio 2 was gevestigd is bijna leeg en opgeruimd. Rick Wingelaar zet het levenswerk van Truus van Duijn voort onder de naam RDC Studios. (Foto: Dirk Karten)