Egmond niet het episch centrum der atleten

Zaanstad- Normaal gesproken had er dit weekeinde op de wegen richting Egmond aan Zee geen doorkomen aan geweest. De geplande strandrace Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon op 8 en 9 januari had voor ‘veel overlast’ gezorgd. Geen files nu omdat Sportorganisatie Le Champion en de Gemeente Bergen zijn tot de conclusie gekomen dat beide evenementen niet verantwoord waren in deze tijd.

In het eerste weekend van januari zou de badplaats normaal gesproken volstromen met ruim 3.500 fietsers en 18.000 hardlopers. Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon staan bekend als heroïsche evenementen, waarbij deelnemers op het strand en in de duinen de strijd met de elementen aan gaan.

Een optelsom van factoren bracht teveel risico’s met zich mee, waaronder de beperkte binnencapaciteit op basis van 1,5 meter afstand in relatie tot de weersomstandigheden in januari, als ook het busvervoer van alle deelnemers en toeschouwers richting Egmond aan Zee. Bovendien is de opkomst van de omikron-variant van het coronavirus zorgwekkend te noemen. Le Champion voelde zich ook daarom genoodzaakt haar verantwoordelijkheid te nemen.

Dat betekent echter niet dat er geen hardlopers te zien waren. Frank Ossen (eigenaar van RunX Zaandam) wilde – net als talloze individuele andere atleten – toch iets proeven van de sfeer. Zijn foto’s tonen aan dat het misschien maar goed is geweest dat er niet ‘om het eggie’ gelopen hoefde te worden? Of zoals Frank dat zelf omschrijft: ‘Running Booster opgehaald in Egmond aan Zee, I Run 1/2 marathon.