Fusie tussen Zaanse korfbalverenigingen ZKC’31 en ZKV

Zaandam – Na een zorgvuldig voorbereidingstraject van meer dan een jaar, hebben de leden van korfbalverenigingen ZKC’31 en ZKV onlangs in grote meerderheid ingestemd met een fusie met ingang van het nieuwe seizoen 2023-2024. De nieuwe vereniging gaat samen verder op Sportpark Hoornseveld.

‘Over clubkleuren en naam wordt nog nagedacht’

“Schaalvergroting is de belangrijkste drijfveer geweest voor de fusie”, stelt ZKV-voorzitter Lex Kaper. “We willen ieder lid een team aan kunnen bieden dat past bij zijn of haar niveau, en bovendien competitief zijn op een hoog niveau in alle leeftijdscategorieën. Daarvoor heb je een bepaalde kritische massa nodig, en bij zowel ZKC’31 als ZKV was dat de laatste jaren een uitdaging, ook wat kader betreft.”

Goede moment

Kaper en zijn collega bij ZKC’31, Erwin Boutsma, voeren al jaren informele gesprekken, waarbij een mogelijke samenwerking regelmatig op tafel lag. “Maar je moet wachten op het goede moment”, zegt Boutsma. “Je hebt in zo’n traject te maken met veel emoties waar je rekening mee moet houden. Als er voldoende goede argumenten zijn, lukt het om ondanks die emoties iedereen te overtuigen van de meerwaarde van samengaan.”

Nieuw clubgebouw

De grootschalige renovatie van Sportpark Hoornseveld is zo’n uniek moment. ZKV krijgt daar met ingang van 2023 een nieuw clubgebouw en speelt inmiddels al op de nieuwe velden. “Samen starten met iets nieuws, is veel beter uit te leggen aan onze leden dan intrekken bij de concurrent”, zegt Boutsma. ZKC’31 kan daarmee afscheid nemen van de sterk verouderde kantine, kleedkamers en sanitair.

Samen

“We zijn blij dat de leden onze visie van een gezamenlijke toekomst delen”, zegt Kaper. “Maar het verbaast me niet, want er lopen al zoveel lijntjes tussen beide clubs. Veel leden zijn bevriend, kennen elkaar van school, werk of uitgaan. En vorig jaar moesten we noodgedwongen een half jaar bij ZKC’31 spelen omdat onze velden nog niet klaar waren. Dat bleek uiteindelijk een geluk bij een ongeluk, want zo konden we alvast wennen aan elkaar. En dit seizoen neemt een aantal gecombineerde jeugdteams deel aan de competitie.”

Clubkleuren

Hoe gaat de gezamenlijke toekomst eruitzien? “Ondanks het lange voortraject begint het eigenlijk nu pas”, zegt Boutsma. “We gaan hard aan het werk om de twee clubculturen samen te smelten en om met veel positieve energie aan een nieuw hoofdstuk in onze clubgeschiedenis te beginnen. Denk aan gezamenlijke feesten organiseren, werkgroepen formeren, en talloze zaken op organisatorisch gebied regelen.” Kaper voegt toe: “Over clubkleuren en een naam moet nog worden nagedacht. Dat is natuurlijk een heel zichtbaar gevolg van de fusie, we merken dat dat erg leeft onder de leden.”

Nieuwe voorzitter

Kaper blijft voorlopig aan als voorzitter, Boutsma draagt een deel van zijn taken over aan Tristan Draaisma, die op dezelfde ledenvergadering is benoemd als nieuwe voorzitter van ZKC’31. In elk geval tot de zomer, daarna zal een nieuw bestuur van de fusieclub worden geïnstalleerd. “Na acht jaar is het tijd voor nieuwe energie en nieuwe ideeën”, zegt Boutsma, die wel tot de zomer aanblijft als fusiecoördinator. “Ik ben heel blij dat we in deze uitdagende fase van ons bestaan een enthousiast en bekwaam iemand hebben gevonden.”

ZKC’31 en ZKV hielden op woensdagavond afzonderlijk van elkaar een (buitengewone) ledenvergadering om formeel over de fusie te stemmen.
Afbeelding
Erwin Boutsma draagt een deel van zijn taken over aan Tristan Draaisma, die op dezelfde ledenvergadering is benoemd als nieuwe voorzitter van ZKC’31.
Afbeelding
Bij beide clubs was de opkomst hoog en een overgrote meerderheid stemde voor een fusie. (Foto: Meneer de Fotograaf) )