AZ haalt de finale van de Onder 19-equivalent van de Champions League


GENÈVE- AZ heeft zich vrijdagmiddag ten koste van Sporting Clube de Portugal geplaatst voor de finale van de UEFA Youth League. In het Stade de Genève stond het na 90 minuten spelen 2-2, waarna AZ in de strafschoppenserie de sterkste bleek. Ernest Poku en Ro-Zangelo Daal waren trefzeker namens AZ. 

Snelle achterstand
AZ kende een lastige openingsfase in Genève. Al in de negende minuut kwam Sporting op voorsprong via een uithaal van de Portugese Diogo Cabral.

AZ toont veerkracht
Na de snelle achterstand kwam AZ beter in de wedstrijd. Het werd nauwkuriger aan de bal en voerde de druk op. Na een halfuur spelen maakte AZ uiteindelijk de verdiende gelijkmaker. Na een mooie pass van Lewis Schouten schoot AZ-spits Poku de bal in de touwen.

De voorsprong
Slechts zes minuten had AZ vervolgens nodig om de achterstand volledig om te draaien in een voorsprong. Een prachtig afstandsschot van Daal belandde achter Sporting-keeper Diego Calai. Daarmee tekende de linksbuiten van AZ voor de 1-2. 

Penalty
Vlak na rust kwam Sporting vervolgens weer op gelijke hoogte. Jayden Addai toucheerde zijn tegenstander op de rand van het strafschopgebied waarna scheidsrechter Manfredas Lukjančukas de bal op de stip besloot te leggen. De aanvoerder van Sporting, Chico Lamba, schoot vervolgens raak vanaf elf meter.

Grote kansen
Beide ploegen gingen vervolgens op jacht naar de voorsprong. AZ kwam een aantal keer zeer dichtbij een goal. Zo vloog een schot van Dave Kwakman net over het doel. Een vrije trap van Schouten werd vervolgens ter nauwe nood uit de kruising gehaald door Calai. De indraaiende corner die volgde uit deze situatie, werd ook met moeite uit het doel gehouden door Calai. De rebound van Fedde de Jong leek vervolgens recht het Portugese doel in te gaan, maar ook deze bal wist Calai uit het doel te houden.

Strafschoppen
In de reguliere speeltijd lukte het zowel AZ als Sporting uiteindelijk niet om de winnende goal te maken. Daarmee was de stand na negentig minuten 2-2, wat betekende dat er strafschoppen genomen moesten worden om een winnaar te bepalen. Mede door twee knappe reddingen van AZ-keeper Rome-Jayden Owusu-Oduro was het AZ dat uiteindelijk de sterkste bleek en zich ten koste van Sporting plaatste voor de UEFA Youth League finale.

Finale UEFA Youth League
De finale van de Onder 19-equivalent van de Champions League wordt aanstaande maandag gespeeld om 18:00 uur, eveneens in het Stade de Genève. De tegenstander van AZ is de winnaar van het duel tussen Hajduk Split en AC Milan, dat later op vrijdag wordt gespeeld om 18:00 uur. 

WEDSTRIJDKARAKTERISTIEKEN:
Sporting Clube de Portugal – AZ 2-2 (1-2)
Halve Finale UEFA Youth League

Opstelling AZ: Rome-Jayden Owusu-Oduro; Jurre van Aken (69. Enoch Mastoras), Wouter Goes, Finn Stam, Daniël Beukers; Lewis Schouten, Fedde de Jong, Dave Kwakman; Jayden Addai, Ernest Poku, Ro-Zangelo Daal (69. Kees Smit).

Opstelling Sporting Clube de Portugal: Diego Calai; David Monteiro, João Muniz, Chico Lamba, Gonçalo Esteves (79. David Moreira); Mateus Fernandes, Samuel Justo, Rodrigo Marquês (72. Marco Cruz); Afonso Moreira (84. Lucas Anjos), Rodrigo Ribeiro, Diogo Cabral (79. Rafael Nel).

Scoreverloop: Cabral 1-0, Poku 1-1, Daal 1-2, Lamba 2-2 (Pen.) 
Gele kaarten: Van Aken, Addai, Goes (AZ), Esteves, Cruz (Sporting CP)
Rode kaarten: Stam (AZ). 
Scheidsrechter: Manfredas Lukjančukas (LTU)

Foto: Ed van de Pol / edvandepol.nl

Source link