AZ speler geschorst na wedden op voetbalduels

Zaanstad- Zondag werd bekend dat een speler van AZ voor twee wedstrijden geschorst omdat er via zijn account gegokt is op voetbalwedstrijden.

De zaak kwam gister in de publiciteit en was onderwerp van gesprek. Het is volgens sportjurist Marjan Olfers is het de eerste keer dat een profvoetballer gestraft wordt voor het wedden op wedstrijden. Om welke speler het gaat is niet bekend en de speler in kwestie heeft zijn schorsing al uitgezeten, blijkt uit het vonnis.
De tuchtcommissie van de KNVB oordeelde op 3 februari van dit jaar dat de AZ-speler schuldig was aan het inzetten van geld op voetbalwedstrijden in het seizoen 2019-2020. Het ging om wedstrijden in de eredivisie, de competitie waarin AZ uitkomt. Daarbij zaten wedstrijden van de Nederlandse ploegen Ajax, Feyenoord en PSV, de voormalige top drie. Het is verboden geld in te zetten op wedstrijden uit de eigen competitie. Volgens de speler zette hij zelf geen geld in op wedstrijden, maar deed een vriend dat via zijn account bij een online wedkantoor.
De speler ging in beroep tegen zijn schorsing van drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk. De commissie van beroep ging voor een deel mee in het oordeel van de tuchtcommissie. De commissie oordeelde dat vaststaat dat de speler of een vriend van hem weddenschappen afsloot op de wedstrijden.
Voor zover zijn vriend dat deed, was de speler ermee bekend dat deze weddenschappen op zíjn naam en rekening werden afgesloten. De speler deed er in dat geval onvoldoende aan om te voorkomen dat er op wedstrijden in de eredivisie zou worden gegokt.
Er is geen enkel bewijs voor het onrechtmatig beïnvloeden van wedstrijden, oftewel matchfixing, benadrukt de commissie van beroep.

Op de website van de AZ stond het volgende bericht: AZ heeft kennis genomen van de uitspraak van de onafhankelijke commissie van beroep betaald voetbal (CvB) en heeft geconstateerd dat er geen sprake is geweest van wedden op eigen wedstrijden door de speler van AZ of op losse wedstrijden van de Eredivisie.
De speler heeft bij AZ aangegeven dat hij de zaak betreurt, maar uitgelegd hoe het is gegaan. Na zijn uitleg en de uitspraak van de Commissie van Beroep is de zaak daarmee voor AZ gesloten. Wel heeft AZ hieruit afgeleid dat in zijn algemeenheid niet alle spelers op de hoogte zijn van de regelgeving op dit gebied. De club zal ervoor zorgen haar spelers nog bewuster te maken van de regels die er gelden.