"FTBLL – Can you kick it" : Een artistiek reisverhaal van breakdance, freestyle voetbal en straatvoetbal

Amsterdam – Zaandijker Edward van Gils is binnenkort te zien in de uitzending FTBLL-Can you kick it. In een artistiek reisverhaal van breakdance, freestyle voetbal en straatvoetbal speelt hij een rol. De uitzending wordt op vrijdag 28 mei om 22:00 uur uitgezonden bj de NTR op NPO 3. De redactie van voetbalinzaanstad.nl heeft Edward ook in de uitzending Sport in Zaanstad ook als gast mogen ontvangen. 
In de docufilm ‘FTBLL – Can you kick it’ brengt regisseur en choreograaf Marco Gerris een hommage aan dansvormen en disciplines die zijn geworteld in het straatleven. Al dansend en voetballend reclaimen acht performers de stad met indrukwekkende bewegingen die de zwaartekracht tarten. Iconische Amsterdamse plekken, zoals Koninklijk Theater Carré, en Kings Dome Zaandam vormen het toneel voor hun flitsende voetenwerk en soepele acties. Deze hypnotische danssequenties worden afgewisseld met dieptegesprekken waarin de hoofdrolspelers ontvouwen wat ze beweegt. Panna’s, powermoves en speels camerawerk maken er een gestructureerde chaos van die je de adem beneemt.
We zien onder andere de straatvoetbal legende Edward van Gils. Waarom vindt hij straatvoetbal een belangrijk maatschappelijk instrument? Breakdance kunstenaar Jeffry Verschoor Sowa alias Kid Colombia is één van de beste B-boys ter wereld. Hoe verhoudt hij zich tot de voetballers? Pola Gomez is freestyle voetbalkoningin. Wat drijft haar en hoe begeeft zij zich in deze mannenwereld? Diverse kampioenwaardige B-boys en artiesten uit verschillende domeinen laten hun speciale skills zien.
Over Marco Gerris
Marco Gerris is choreograaf, regisseur en artistiek leider van ISH Dance Collective, een internationaal gerenommeerd dansgezelschap met voorstellingen waarin eigentijdse disciplines als hiphop dans, skating, freerunning en BMX centraal staan. In 2010 regisseerde hij de dansfilm Hyperspace, in samenwerking met de NTR en Cinedans. Gerris ontving met ISH in 2020 de prestigieuze Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs voor zijn bijzondere en langdurige inzet voor cultuur.


Foto: v.l.n.r. Pola Gomez, Edward van Gils en Jeffry Verschoor Sowa alias Kid Colombia
©Sjoerd Derine