Koogs talent Jasmijn van Uden mag in maart meetrainen met AJAX vrouwen

Koog aan de Zaan-  De naam van Jasmijn van Uden uit Koog aan de Zaan stond al enige tijd op het lijstje van Daphne Koster, manager vrouwenvoetbal van Ajax. Inmiddels mag het bericht wereldkundig gemaakt worden. De 15 jarige aanvalster Jasmijn zal volgende maand gaan meetrainen bij de AJAX vrouwen. Daaraan voorafgaand heeft Jasmijn een lang en goed beeldbel gesprek met Koster gehad. Ajax heeft ook netjes met KFC en FC Marlene contact opgenomen om de aanvoerster van KFC JO15-1  uit te nodigen om in maart wekelijks bij Ajax mee te trainen om Jasmijn (uit 2006) met oudere speelsters te zien met het oog op toekomstige instroom bij de Ajax Vrouwentak.
Meiden die in een jongensteam voetballen. In het veldvoetbal is dat al jaren niet vreemd om te zien. De speelster voetbalt op het veld met de jongens van KFC jo15-1 , uitkomend in de 2e divisie (divisie 5), speelt in de zaal bij de jongens van FC Marlene jo15-1 in Heerhugowaard in de Topklasse en doorliep met de Oranje zaalvoetbal meiden alle lichtingen. Vorig jaar kwam Jasmijn uit in de MO14, dit seizoen speelt ze met de meiden van Oranje in de zaal bij de MO15. Bij FC Marlène was Jasmijn zelfs het eerste meisje in de clubhistorie van de Heerhugowaarders die deel uitmaakte van een jongensselectie.
FC Marlène meldde op de website het volgende: De club richtte zich in de afgelopen decennia met name op het eerste mannenteam die als meervoudig landskampioen en bekerwinnaar een instituut zijn op zaalvoetbalgebied. Daaronder was ook de opleiding gericht op jongensvoetbal. Sinds dit seizoen is echter alles anders. FC Marlène nam de vrouwen- en meidentak over van Reiger Boys en speelt daarmee nu ook in het vrouwenvoetbal op het hoogste niveau van Nederland, maar wist de jeugdopleiding ook uit te breiden. Onder leiding van Monique van der Rijst bleek de vrouwentak de laatste jaren namelijk zeer succesvol in het opleiden van talenten. Jasmijn van Uden is aan het begin van het seizoen 2020/21 begonnen aan haar 4e seizoen in de zaal. Bij Reiger Boys maakte zij in die jaren fikse stappen door achtereenvolgens in de MO11, MO13 en MO15 uit te komen. Zij trainde zelfs op haar 12e al mee met het eerste vrouwenteam. Doordat Jasmijn al als een uitzonderlijk talent werd gezien werd er door de technische staf van FC Marlène al besloten dat zij bij aanvang van het seizoen in het JO15-1 team zou spelen tot zij de stap kan maken naar het eerste vrouwenteam.
In januari 2021 bereikte Jasmijn de leeftijd van 15 jaar bereiken en mag ze op eredivisieniveau uitkomen.’ Hier springen wij wel voorzichtig mee om, en in eerste instantie zal Jasmijn vanwege haar jonge leeftijd slechts in de thuiswedstrijden van het vrouwenteam worden ingezet en worden verre uitwedstrijden naar Groningen, Zwolle en Eindhoven haar nog bespaard’, aldus Monique van der Rijst. Monique leerde Jasmijn op 10-jarige leeftijd kennen tijdens de prestatieve talententrainingen, en herkende direct haar talent. ‘In de jaren daarna heb ik alleen maar vol bewondering staan genieten van haar. Jasmijn heeft écht alles in huis; een fabelachtige techniek, tweebenig, zéér snel, een geweldige motoriek, uitzonderlijk snel voetenwerk, zeer wendbaar en héél veel gogme (voetbalintelligentie) in haar spel. Daarnaast beschikt ze over een geweldige mentaliteit. Jasmijn is het grootste talent dat ik zag en waarmee ik werkte’.
Zaal en veld
Jasmijn van Uden komt overigens niet alleen voor FC Marlène uit, maar voetbalt sinds haar 6e ook op het veld, en doet dat bij KFC in Koog aan de Zaan alwaar zij eveneens in een jongensteam uitkomt en aanvoerder is van de JO15-1. Het is alweer haar tweede seizoen in dit team dat in divisie 5 uitkomt. Daarnaast maakt zij ook al enkele jaren deel uit van KNVB selecties en doorliep alle hoogste lichtingen van O11 t/m O14 terwijl de uitnodiging voor O15 zeer waarschijnlijk binnenkort op de mat zal vallen. Hoogtepunt in vorig seizoen was het bereiken van de (landelijke) selectie van Oranje O14. Helaas gooide de coronacrisis roet in het eten en werd een geplande trip met Oranje naar Duitsland gecanceld.
Jasmijn komt uit een echte voetbalfamilie waarin heel veel dagelijks om voetbal draait. Jasmijn heeft het er dan ook druk mee, maar wordt daarbij nauwlettend in de gaten gehouden, niet alleen door zowel de technische staf van KFC als FC Marlène, maar dus uiteraard ook door haar ouders. Haar vader Rick van Uden is daarin heel stellig. ‘Jasmijn is 14, zit in de groei en om overbelasting te voorkomen heeft ze twee rustdagen per week. Zelf zou ze natuurlijk het liefst dagelijks voetballen, maar we moeten echt rekening houden met de inspanning-rustverhoudingen. Jasmijn traint drie avonden, speelt op vrijdag en zaterdag wedstrijden en dan komen daar straks de KNVB activiteiten ook nog bij. In deze leeftijd verandert er lichamelijk en geestelijk veel voor een meisje. Blessures voorkomen is dan ook erg belangrijk. De juiste balans zoeken in sport en rust wordt op deze leeftijd belangrijker”.
Jasmijn zelf erkent dat ze het liefst elke dag met voetbal bezig is, maar begrijpt ook dat dit niet kan en geniet vooral van de mooie momenten die zij meemaakt. Zoals bijvoorbeeld nu weer het voor het eerst meetrainen met de jongensselectie van FC Marlène JO15-1. ‘Ik vond dat direct zo leuk. Natuurlijk speel ik op het veld mijn hele leven al met en tegen de jongens, maar in de zaal is dat toch weer anders. Bij Reiger Boys speelde ik in meidenteams, maar je merkt hier direct dat het niveau van de trainingen hoger ligt. Het is een erg leuke en talentvolle groep, met een geweldige trainer.’
Die trainer is Ferdinand Hofland die al vele jaren meedraait binnen FC Marlène en dus ook met iets nieuws werd geconfronteerd. ‘Ik had al veel over Jasmijn gehoord maar ik wilde het natuurlijk eerst nog even zien tijdens de training. Ik was echter al snel overtuigd gezien haar natuurlijke talent op zowel technisch/tactisch als mentaal gebied. Voor de rest maakt het geen verschil en behandel ik haar, met alle respect, als “one of the guys”. En andersom draait zij moeiteloos mee in de trainingen en wedstrijden. Ik denk dat Jasmijn een groot voorbeeld is en kan zijn voor vele meiden die prestatief willen voetballen.’
Dat Jasmijn prestatief is ingesteld en iets wil bereiken is duidelijk, maar wat vooral blijkt is dat vooral plezier haar drijfveer is. ‘Ik geniet er gewoon enorm van om met voetbal en in een team bezig te zijn of dat nu op het veld of in de zaal is. Ik weet ook dat de trainingen in de zaal mij verder ontwikkelen op het veld en andersom dus voorlopig wil ik beiden blijven doen.
‘Waar wij vroeger als een soort “extra training” ook nog dagelijks op straat voetbalden, doet de jeugd dat tegenwoordig helaas steeds minder. Mede daarom hebben wij voor de talentontwikkeling van Jasmijn bewust gekozen voor een combinatie van zaal- en veldvoetbal,’ vult haar vader aan. ‘Zaalvoetbal wordt gespeeld op een andere ondergrond, in een kleine ruimte met veel balcontacten, veel één tegen één duels en veel situaties die in een hoog tempo op een creatieve manier moeten worden opgelost. Dat bevordert de tactische en technische ontwikkeling. Prestatief (top)voetbal vergt een steeds hogere handelingssnelheid en daarvoor is een goede techniek vereist. Door zaalvoetbal verbetert de techniek en dus draagt het bij aan zowel het snel kunnen nemen van beslissingen als de technische uitvoering daarvan. Een veldvoetballer die ook in de zaal speelt, zal zich daarom sneller en beter ontwikkelen’
BVO`s
Wat zijn de ambities van Jasmijn? ‘Natuurlijk heb ik ambities en wil ik de top bereiken in zowel de zaal als op het veld. De toekomst zal uitwijzen waar die top ligt’, aldus het talent. ‘Er was contact met meerdere BVO’s over Jasmijn maar wij zijn van mening dat de echt grotere talenten zo lang mogelijk op hoog niveau met en tegen de jongens behoren te spelen. Op die manier speelt men onder gepaste weerstand om zo de ontwikkeling van het talent te maximaliseren. Jasmijn is nog altijd slechts 15 jaar oud en de huidige combinatie van KFC en FC Marlène lijkt voor nu de juiste balans om het talent van haar zo goed mogelijk te ontwikkelen. AJAX heeft zich inmiddels gemeld en ze gaat in maart eerst eens meetrainen en aanvaarden hoe het haar bevalt en wat er allemaal bij komt kijken om prof te zijn.