Trainersdebuut voor Stefan van der Grijp: Fiks gewijzigd OFC kan nog versterking gebruiken.


Oostzaan- Bij het Oostzaanse OFC is veel veranderd. De club is ingedeeld in de zaterdag vierde klasse-A en is terug bij af na een aantal jaar in het topamateur voetbal te hebben gespeeld. Niemand van de selectie van vorig seizoen is gebleven.

OFC heeft een nieuwe trainer die debuteert maar toch ambitieus is. Zaankanter Stefan van der Grijp staat aankomend seizoen langs de lijn als hoofdverantwoordelijke en heeft zelf ook bij OFC in het eerste elftal gespeeld. Een nieuwe start voor OFC voor wie het seizoen begint op zaterdag 2 september. Dan ontvangen de Oostzaners avv Sloterdijk in de poulefase avv Sloterdijk voor de beker. Een week later gaat de ploeg op sportpark De Eendracht in Amsterdam op bezoek bij asv Germaan/De Eland. Op 16 september wacht nog een uitwedstrijd tegen een Amsterdamse ploeg. Dan op sportpark Ookmeer tegen CVV Vlug en Vaardig en na dit duel zal trainer van der Grijp weten waar zijn ploeg staat. OFC speelt op zaterdag 23 september de eerste competitiewedstrijd tegen ASC De Volewijckers.

De nieuwe trainer stelt zich voor: “Mijn naam is Stefan van der Grijp. Ik ben de nieuwe hoofdtrainer van OFC Oostzaan voor het seizoen 2023/2024. Ik ben 39 jaar en woon in Zaandijk. Als voetballer heb ik een achtergrond in het betaalde voetbal en daarnaast ben ik een aantal jaren actief geweest in de top van het amateurvoetbal. Ik heb onder andere gevoetbald bij FC Volendam, FC Haarlem, ADO 20 en ook bij de club, waar ik nu hoofdtrainer van ben.

Ik ben hard op zoek naar een assistent-trainer die mij en de technische staf op korte termijn kan komen versterken. Heb je zelf een verleden als voetballer, heb je ambitie en geniet je van een voetbalsfeer, waarin de prestaties op het veld het directe gevolg zijn van een geweldige samenwerking binnen de technische staf en met de spelers van de A selectie meld je dan snel bij Bauke Krijgsman op 06-19499986. Je moet beschikbaar zijn voor de trainingen op dinsdag en donderdagavond en de wedstrijden op de zaterdag.”

OFC maakt na de terugtrekking van het zondag- en de degradatie van het zaterdagteam een nieuwe start. Aan de debuterende hoofdtrainer Stefan van der Grijp (39) de taak om de Oostzaanse vierdeklasser naar een hoger niveau te leiden.

De voetbalvelden blijven op zondagmiddag praktisch leeg in Oostzaan. Na een jaar in de tweede divisie viel het doek. De selectie liep leeg en werd opgedoekt. Het zaterdagteam van OFC promoveerde daardoor tot het vlaggenschip, maar deelde in de malaise door naar de vierde klasse te degraderen. „Niemand van de zondagselectie is gebleven”, zegt trainer Stefan van der Grijp. Om strijdvaardig te vervolgen: ,,Promoveren naar de derde klasse is ons doel.”

Van der Grijp is erg te spreken over de omstandigheden waarin hij bij zijn eerste club als trainer terecht is gekomen. ,,Ik ben bij OFC met mijn neus in de boter gevallen. Een nieuw kunstgrasveld met kurk, echt een biljartlaken, een prachtige lichtinstallatie en allemaal nieuw materiaal. OFC is een gespreid bedje.”

Belangrijkste om te presteren blijft de kwaliteit van het spelersmateriaal en ook daar is de coach opgetogen over. ,,Het is een goede groep enthousiaste voetballers met genoeg kwaliteit. Op de eerste trainingen zag ik al dat diverse spelers tactisch prima geschoold zijn.”

(Tekst gaat door onder de foto)

© Ronald Goedheer

Van der Grijp mag dan nog weinig ervaring hebben als hoofdtrainer, zijn cv als voetballer herbergt fraaie namen. Zo was hij actief bij FC Volendam en HFC Haarlem en speelde jaren in de hoofdmacht bij ADO’20. Ook kwam hij een seizoen uit voor OFC. ,,Dat waren ze hier niet vergeten.”

Ervaringsvak

De oefenmeester is blij met de kans die OFC hem biedt. ,,Ik moet nog heel veel leren”, erkent de Zaandijker. ,,Trainer zijn is een puur ervaringsvak. Het is een heel ander beroep dan voetballer. Het moet echt in je zitten. Ik heb ervaren dat je niet zomaar trainer bent, hoe hoog je ook hebt gevoetbald.” Hij heeft zijn eigen ideeën over voetbal, maar wil vooral veel overleg en interactie met zijn spelers hebben over de speelwijze. ,,Ik ben een fan van de manier waarop Arne Slot speelt met zijn teams. Met aanvallend voetbal, dominantie en fitte spelers.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Slot laat nog iets zien dat Van der Grijp toejuicht. ,,De manier waarop hij zich presenteert, alles uitlegt en het feit dat het nooit onrustig is in zijn spelersgroep. Ook de wisselspelers worden bij alles betrokken, iedereen respecteert hem.” De coach wil zich daar aan spiegelen. ,,Leren omgaan met de spelers. Een trainer moet begrip hebben voor de tijdsgeest. Ik wil vooral dat spelers met me praten. Zit er iets dwars, kom dan bij me, neem me mee in wat er in het hoofd omgaat. Daar sta ik voor open. Maar ik ga er vanuit dat het goed komt. Bij de eerste kennismaking heb ik al gemerkt dat er een goede kop op de spelers zit.”

,,Het is de vierde klasse’’, kijkt Van der Grijp vooruit op het komend seizoen. ,,Maar ook op dat niveau geldt dat fitheid het belangrijkste is. Daar gaan we heel hard mee aan de slag. Pas als spelers conditioneel goed in orde zijn, dan komen kwaliteit en talent naar voren.” OFC is ingedeeld in de vierde klasse A. ,,Een lastige competitie, maar ik ben er niet bang voor. Ik heb het gevoel dat het een mooi jaar voor OFC wordt.”Source link